Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Na święta żywność trochę droższa niż przed rokiem

  • Autor: PAP
  • Data: 12-12-2008, 18:29
IERiGŻ: Na święta żywność trochę droższa niż przed rokiem

Świąteczne zakupy żywności w tym roku będą tylko nieco droższe niż przed rokiem. Średnio w ciągu roku ceny artykułów spożywczych wzrosły o 1,5 proc. Najbardziej poszły w górę ceny mięsa i mąki, tańsze jest mleko, cukier, masło i cytrusy.

Ceny żywności rosły zdecydowanie wolniej niż w ubiegłym roku. Na koniec października br. w stosunku do grudnia 2007 r., jak podał GUS, żywność podrożała o 1,5 proc. - powiedziała w piątek dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Dodała, że nie spodziewa się dalszego wzrostu cen w tym roku, "gdyż w grudniu ceny żywności na ogół maleją".
Jak zauważał Świetlik, w tym czasie inflacja wyniosła 3,2 proc., a więc tempo wzrostu cen żywności było dwukrotnie niższe. Żywność nie była czynnikiem inflacjogennym.

Świetlik przypomniała, że ceny żywności znacząco wzrosły w 2007 r. - o 8,5 proc. Co oznacza, że średnio ceny produktów na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą o 10-12 proc. wyższe niż w 2006 roku.

W w ciągu tego roku (do końca października) najbardziej podrożał ryż (30 proc.), tłuszcze roślinne (15 proc.) i zwierzęce (20 proc.), pieczywo i produkty zbożowe (7 proc.) - mimo, że znacznie staniał surowiec, mięso (6 proc.). Obniżyły się zaś ceny artykułów mleczarskich, owoców, cukru, masła i serów - wymieniała Świetlik.

Ceny produktów, które tradycyjnie Polscy kupują na święta - ryby, mięso, owoce, grzyby będą jednak nieco droższe. Królujący, w tym okresie na polskich stołach, karp może być droższy o ok. 5 proc. W ubiegłym roku, w grudniu, średnio kilogram tej ryby kosztował 12,5 zł.

W ocenie IERiGŻ, nie zmienią się ceny śledzi. Filety matijas kosztują tak jak w ubiegłym roku ok. 11 zł za kg.
Do października ceny wędlin wzrosły przeciętnie o 4-5 proc. Zdaniem Świetlik, tuż przed świętami mogą być one nieco droższe, zwłaszcza lepsze gatunki wędlin jak baleron, szynka czy polędwica.

W stosunku do ubiegłego roku najbardziej podrożało mięso - schab i szynki, za które trzeba będzie zapłacić o ok. 10 proc. więcej. Natomiast mniej wydamy na drób, który staniał o 5 proc. Średnia cena kurczaka patroszonego wynosi ok. 6 zł za kg.

Więcej kosztują bakalie. Za rodzynki trzeba zapłacić o ponad 10 proc. więcej niż przed rokiem - 100 gramowe opakowanie kosztuje średnio 1,21 zł. Podrożały śliwki suszone, orzechy włoskie i laskowe, trochę tańsze są migdały. Znacznie droższy jest mak, w tym roku kosztuje on 19,6 zł za kg, podczas gdy w grudniu 2007 r. trzeba było zapłacić 15,3 zł.

O 2 proc. tańsze będą cytrusy. Staniały cytryny, pomarańcze i banany, trochę droższe są pomarańcze. Najbardziej podskoczyły ceny mandarynek. Kosztują one ok. 6,5 zł/kg, gdy w końcu 2007 r. płaciliśmy za nie 4,8 zł/kg.
Świetlik podkreśliła, że to kto ile wyda na przygotowanie świątecznych potraw zależy od struktury nabywanych produktów. Pasztet drobiowy będzie znacznie tańszy od wieprzowego, a zamiast mandarynek, na stole mogą znaleźć się jabłka i banany.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH