REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Import mięsa oraz żywca wołowego niższy o 3,9 proc.

  • Autor: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej
  • Data: 11-01-2016, 19:52
Import mięsa oraz żywca wołowego niższy o 3,9 proc.
Fot. Fotolia

- Według danych Komisji Europejskiej, w okresie styczeń-październik 2015 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 268,9 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 3,4 proc. mniej niż przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano tradycyjnie z Brazylii (111,5 tys. ton), Urugwaju (38,9 tys. ton) oraz z Argentyny (35,3 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 69,1 proc. W omawianym okresie zaimportowano także 26,2 tys. ton wołowiny z Australii, 20,7 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 10,5 tys. ton z Namibii. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii oraz Botswany wyniósł odpowiednio około 10 tys. ton oraz 8,3 tys. ton, natomiast przywóz ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie nieco ponad 4 tys. ton. Zaimportowano również około 1,1 tys. ton wołowiny z Paragwaju oraz blisko 600 ton z Chile. 

Od stycznia do końca października br. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 487,2 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 6,4 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2014 r. Wysyłki do Libanu, Ghany, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej wzrosły odpowiednio o 32,7 proc. do 41,9 tys. ton, o 10,1 proc. do 31,5 tys. ton, o 18,6 proc. do 32,9 tys. ton oraz o 27,3 proc. do 29,2 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii także do Norwegii (o 169,4 proc. do 17,2 tys. ton), Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (o 8,8 proc. do 10,4 tys. ton), Izraela (o 89,8 proc. do 12,9 tys. ton), na Filipiny (o 68,7 proc. do 10,6 tys. ton), a także do Libii (o 29,8 proc. do 15,5 tys. ton) oraz Algierii (o 8,7 proc. do ponad 14 tys. ton). Obniżył się za to unijny eksport do Hongkongu (o 26,1 proc. do około 36 tys. ton), Szwajcarii (o 2,4 proc. do 22,5 tys. ton) oraz Angoli (o 25,6 proc. do 8,5 tys. ton). W okresie I-X 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-81 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) należy stwierdzić, iż Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 482) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 705 349)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH