Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Inspektorzy w całej Europie badają żywność

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 23-04-2013, 08:33

Żywność fałszuje się wszędzie, na tysiące sposobów i w coraz większej skali, niespotykanej od połowy XIX wieku. Zdaniem Stanisława Kowalczyka, głównego inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych twierdzi, że spożywczych afer będzie coraz więcej. Jego zdaniem globalizacja ograniczyła bariery celne a producenci żywności są coraz częściej anonimowi - czytamy w Rzeczpospolitej.

Według danych IJHARS 15 proc. produktów spożywczych dostępnych  na rynku jest zafałszowanych. Wartość zafałszowanej żywności sięga ok. 50 mld zł rocznie. 

Jak informuje Rz zdaniem Stanisława Kowalczyka, głównego inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, aby w kryzysie zapewnić tanią żywność dla konsumentów sieci handlowe wywierają coraz większą presję kosztową na producentach żywności i dostawcach - bo wygrywa zawsze ten najtańszy. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 330) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH