Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Handel

IŻŻ: Dzieci z czasem przekonały się do zdrowszych posiłków w sklepikach szkolnych

- Nie wszystkie zalecenia zawarte w nowej wersji rozporządzenia są zgodne z zasadami prawidłowego żywienia. Wprowadzenie sosów na bazie majonezu czy zwiększenie ilości soli może wpłynąć negatywnie na zdrowie jeżeli rodzice nie zadbają o odpowiednie zbilansowanie diety po powrocie dziecka ze szkoły - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.

IŻŻ: Dzieci z czasem przekonały się do zdrowszych posiłków w sklepikach szkolnych
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, fot. IŻŻ

 26 lipca br. Minister Zdrowia podpisał "Rozporządzenie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach", które wejdzie w życie 1 września 2016 roku. Tym samym traci moc poprzednie rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 roku.

Według najnowszego rozporządzenia w szkole nie będzie można kupić pieczywa z ciasta głęboko mrożonego. Dotyczy to nie tylko kanapek, ale i wyrobów cukierniczych, czyli drożdżówek. Do sklepików wrócą jednak drożdżówki, ale "zdrowsze" i z obniżoną zawartością tłuszczu. 

Jak mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, sklepiki szkolne z różnym skutkiem radziły sobie z zaostrzonymi przepisami wprowadzonymi 1 września 2015 roku.

- Z informacji jakie dostawaliśmy od szkół wynika, że duża część sklepików została zlikwidowana, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Jednak wiele sklepików zmieniło asortyment produktów i na samym początku notowało mniejszą sprzedaż. Dopiero z czasem kiedy dzieci przekonały się do świeżego soku, kanapek z ciemnego pieczywa czy suszonych owoców chętniej zaczęły je kupować. Najnowsze brzmienie rozporządzenia nie zmienia za bardzo wcześniejszych założeń i takie produkty nadal dostępne będą w placówkach - dodaje ekspertka IŻŻ.

Jak dodaje, problem niewielkiej ilości produktów żywnościowych spełniających zaostrzone kryteria zawarte w przyjętym rok temu dokumencie dotyczył bardziej sklepików szkolnych niż stołówek.

- Problem braku asortymentu produktów spełniających założenia rozporządzenia bardziej dotyczył sklepików szkolnych, zwłaszcza pod kątem zawartości cukru i tłuszczu. Natomiast w stołówkach szkolnych posiłki powinny być przygotowywane bezpośrednio z naturalnych surowców. Jedynie stołówki które stosowały np. kostki rosołowe musiały przestawić się na zwykłą włoszczyznę, ale z dostępem takich produktów nie ma problemu niezależnie od miejsca zamieszkania - dodała Stolińska-Fiedorowicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IŻŻ RSS ALERT    /    Hanna Stolińska-Fiedorowicz RSS ALERT    /    Instytut Żywności i Żywienia RSS ALERT    /    sklepiki szkolne RSS ALERT    /    stołówki RSS ALERT    /    stołówki szkolne RSS ALERT    /    dzieci RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • observator 2016-08-25 10:14:37
    szkoda tylko, że IŻŻ pod naciskiem firm jogurtowych podniosło w swojej rekomendacji poziom cukru w tych produktach. Ciekawe czy konsumenci mają świadomość, że większość tzw. dań mlecznych ( te wszystkie jogurciki etc) to skrobia, soja, cukier i żelatyna) Co tu jest zdrowego dla dzieci!!!!
  • pat 2016-08-27 11:25:38
    IŻŻ chyba nie zauważyło wzrostu obrotów sklepów obok szkół. PROPAGANDA jak za PRL!!! :(

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.209.201
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.