Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IŻŻ o reformulacji produktów: Chcemy zmniejszyć częstotliwość występowania otyłości i chorób przewlekłych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 11-12-2017, 13:48
IŻŻ o reformulacji produktów: Chcemy zmniejszyć częstotliwość występowania otyłości i chorób przewlekłych
fot. shutterstock

– Poprzez porozumienie i działania z niego wynikające, możemy doprowadzić do poprawy sytuacji zdrowotnej w społeczeństwie. A mianowicie chcemy zmniejszyć częstotliwość występowania nadwagi i otyłości, a także chorób przewlekłych jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy nowotwory złośliwe – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

W ubiegłym tygodniu IŻŻ oraz organizacje branżowe podpisały „List intencyjny na rzecz optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych w Polsce”. Zdaniem prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza, dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia wspólne działania pozwolą walczyć z nadwagą i otyłością w społeczeństwie. 

– Nawiązanie współpracy pomiędzy wieloma organizacjami z branży spożywczej jest to ważny ruch dla całego kraju, ponieważ poprzez porozumienie i działania z niego wynikające, możemy doprowadzić do poprawy sytuacji zdrowotnej w społeczeństwie. A mianowicie chcemy zmniejszyć częstotliwość występowania nadwagi i otyłości, a także chorób przewlekłych jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy nowotwory złośliwe. Taka współpraca jest konieczna i mam nadzieję, że pomoże nam przeciwstawić się patologiom, o których mówiłem. Potrawy oraz produkty, które wykorzystujemy do ich przygotowania, powinny mieć mniej wartości energetycznej, cukru, tłuszczu i soli. Natomiast w naszej diecie, powinniśmy preferować posiłki z większą zawartością błonnika, warzyw i owoców – tłumaczył prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.

 – Jeśli chodzi o współpracę, liczę, że poprzez odpowiednie opinie, ekspertyzy, doradztwo uda nam się ustalić pewne wartości, prowadzące do optymalizacji soli, tłuszczu, cukru w produktach żywieniowych, co jest bardzo ważne. Temu służy nasze porozumienie, żeby przyspieszyć wiele działań w ramach czasowych, w których musimy zrealizować nasze założenia. Jest to naprawdę długi i złożony proces. Producenci także potrzebują czasu, aby się do zmian w składzie swoich produktów przygotować. W przeszłości podobne działania podejmowaliśmy odnoście spożywania soli. Z perspektywy czasu można powiedzieć, że osiągnęliśmy sukces, ponieważ zmniejszyło się spożywanie soli wśród konsumentów, a także pojawiły się produkty na rynku o zmniejszonej zawartości soli w swoim składzie. Mam nadzieję, że to porozumienie również zaowocuje sukcesem – podsumował dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Czytaj także: IŻŻ oraz organizacje branżowe współpracują na rzecz optymalizacji produktów żywnościowych w Polsce

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 136) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH