Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jak produkować żywność, by jak najmniej jej marnować i nie szkodzić środowisku?

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 17-10-2017, 11:03
Jak produkować żywność, by jak najmniej jej marnować i nie szkodzić środowisku?
fot. shutterstock.com

Gospodarka cyrkularna i odpowiedzialna produkcja żywności to temat wymagający podjęcia pilnych działań, których podstawą jest edukacja społeczeństwa. Spotkanie, którego organizatorami byli Instytut Strategii i Rozwoju oraz Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej to zaledwie początek działań skierowanych do przedsiębiorców, które mają im przybliżyć temat gospodarki w obiegu zamkniętym.

Właśnie trwają prace nad raportem promującym dobre praktyki, jak również planowane są szkolenia dla przedsiębiorców z branży spożywczej mające na celu zwiększenie świadomości na temat gospodarki cyrkularnej oraz tego jak nie marnować żywności.

Co trzeci Polak (34 proc.) przyznaje się do wyrzucania żywności, wynika z raportu przygotowanego przez Instytut Kantar Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności. Według raportu najczęściej wyrzucanymi produktami są: pieczywo (przyznało się 51 proc. pytanych), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.) oraz jogurty (16 proc.).

Z okazji Światowego Dnia Żywności Instytut Strategii i Rozwoju wraz z Pracodawcami Rzeczypospolitej Polskiej zorganizował konferencję „Smart eat. Smart economy, czyli o gospodarce cyrkularnej w produkcji i konsumpcji żywności”. Celem spotkania było poszerzenie świadomości przedsiębiorców z branży spożywczej, jak produkować żywność, by jak najmniej jej marnować i jednocześnie nie szkodzić środowisku.

Gospodarka cyrkularna, inaczej zwana gospodarką obiegu zamkniętego, charakteryzuje się dbałością o możliwie najmniejsze zużycie zasobów naturalnych i ich ponowne zastosowanie, choć nie tylko. Idea obiegu zamkniętego to przede wszystkim dbałość o zrównoważony rozwój na każdy etapie życia produktu – od jego koncepcji po konsumpcję. To podejmowane zmiany nie tylko w działaniu, ale również w myśleniu o własnej działalności.

Gości przywitali gospodarze spotkania - Ilona Klejnowska-Kamińska, Partner Instytut Strategii i Rozwoju oraz Rafał Baniak, Wiceprezydent wykonawczy Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej.

- Światowy Dzień Żywności to idealna okazja, żeby wspólnie porozmawiać o tym, co działa w obrębie gospodarki cyrkularnej, a co jeszcze można ulepszyć – mówiła Ilona Klejnowska-Kamińska. Rafał Baniak podkreślił, że temat gospodarki cyrkularnej wciąż nie jest znany szerszej opinii publicznej, dlatego Pracodawcy RP wspólnie z Instytutem Strategii i Rozwoju będą chcieli nadać mu dalszy bieg i dalej go popularyzować. Obie organizacje pracują nad stworzeniem raportu, który ma być zbiorem dobrych praktyk dla przedsiębiorców dotyczącym gospodarki cyrkularnej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH