Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jak produkować żywność, by jak najmniej jej marnować i nie szkodzić środowisku?

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 17-10-2017, 11:03
Jak produkować żywność, by jak najmniej jej marnować i nie szkodzić środowisku?
fot. shutterstock.com

Gospodarka cyrkularna i odpowiedzialna produkcja żywności to temat wymagający podjęcia pilnych działań, których podstawą jest edukacja społeczeństwa. Spotkanie, którego organizatorami byli Instytut Strategii i Rozwoju oraz Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej to zaledwie początek działań skierowanych do przedsiębiorców, które mają im przybliżyć temat gospodarki w obiegu zamkniętym.

Właśnie trwają prace nad raportem promującym dobre praktyki, jak również planowane są szkolenia dla przedsiębiorców z branży spożywczej mające na celu zwiększenie świadomości na temat gospodarki cyrkularnej oraz tego jak nie marnować żywności.

Co trzeci Polak (34 proc.) przyznaje się do wyrzucania żywności, wynika z raportu przygotowanego przez Instytut Kantar Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności. Według raportu najczęściej wyrzucanymi produktami są: pieczywo (przyznało się 51 proc. pytanych), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.) oraz jogurty (16 proc.).

Z okazji Światowego Dnia Żywności Instytut Strategii i Rozwoju wraz z Pracodawcami Rzeczypospolitej Polskiej zorganizował konferencję „Smart eat. Smart economy, czyli o gospodarce cyrkularnej w produkcji i konsumpcji żywności”. Celem spotkania było poszerzenie świadomości przedsiębiorców z branży spożywczej, jak produkować żywność, by jak najmniej jej marnować i jednocześnie nie szkodzić środowisku.

Gospodarka cyrkularna, inaczej zwana gospodarką obiegu zamkniętego, charakteryzuje się dbałością o możliwie najmniejsze zużycie zasobów naturalnych i ich ponowne zastosowanie, choć nie tylko. Idea obiegu zamkniętego to przede wszystkim dbałość o zrównoważony rozwój na każdy etapie życia produktu – od jego koncepcji po konsumpcję. To podejmowane zmiany nie tylko w działaniu, ale również w myśleniu o własnej działalności.

Gości przywitali gospodarze spotkania - Ilona Klejnowska-Kamińska, Partner Instytut Strategii i Rozwoju oraz Rafał Baniak, Wiceprezydent wykonawczy Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej.

- Światowy Dzień Żywności to idealna okazja, żeby wspólnie porozmawiać o tym, co działa w obrębie gospodarki cyrkularnej, a co jeszcze można ulepszyć – mówiła Ilona Klejnowska-Kamińska. Rafał Baniak podkreślił, że temat gospodarki cyrkularnej wciąż nie jest znany szerszej opinii publicznej, dlatego Pracodawcy RP wspólnie z Instytutem Strategii i Rozwoju będą chcieli nadać mu dalszy bieg i dalej go popularyzować. Obie organizacje pracują nad stworzeniem raportu, który ma być zbiorem dobrych praktyk dla przedsiębiorców dotyczącym gospodarki cyrkularnej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.