Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jakość żywności w Polsce jest coraz gorsza

  • Autor: Polska
  • Data: 07-04-2008, 10:19

Tak wynika z najnowszych badań Inspekcji Handlowej. Tymczasem resort rolnictwa chce jeszcze bardziej obniżyć wymagania wobec producentów żywności - czytamy w dzienniku Polska.

Wyniki najnowszych kontroli przeprowadzanych przez Inspekcję Handlową są porażające: norm jakościowych nie spełnia aż 67,7 proc. badanego masła, 33 proc. twarogów, 33 proc. pieczywa pszennego. W porównaniu z poprzednimi latami najbardziej obniżyła się jakość produktów mleczarskich i pieczywa.

- W IV kwartale 2007 r. aż 26,1 proc. wyrobów mleczarskich nie spełniało wymagań jakościowych (dla porównania: w 2006 r. - 19 proc.) - mówi Anna Jawoszek, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej. Pogorszyła się jakość masła, ale również serów twarogowych, topionych, śmietany. Niewłaściwą jakość skrywa co trzeci słoik z przetworami warzywnymi i co szósty z przetworami owocowymi. Zakwestionowano aż 33 proc. pieczywa pszennego, rok wcześniej - 7 proc.

Te dane są tym bardziej niepokojące, że w poprzednich latach IH informowała z reguły o malejącej liczbie zastrzeżeń do kontrolowanej żywności.

Dlaczego polska żywność jest coraz gorsza? Niewątpliwie duży wpływ mają drożejące ceny surowców rolnych, np. w ubiegłym roku cena pszenicy wzrosła o 40 proc., a owoców - o blisko 20 proc. Handlowcy wymuszają na producentach niskie ceny dostaw, gdyż oczekuje tego klient. Więc producenci coraz bardziej oszczędzają na zawartości szlachetnych, najdroższych surowców. W efekcie coraz mniej mamy masła w maśle, mięsa w wędlinach, mąki w chlebie i owoców w przetworach. Producenci dorzucają do wyrobów tańsze zamienniki, dolewają więcej wody, niż deklarują, a za to zwiększają ilość emulgatorów, utwardzaczy, polepszaczy, poprawiaczy smaku i zapachu.

Prym w oszustwach wiodą mleczarnie. Możemy być pewni, że jeśli w rękę weźmiemy trzy kostki masła ze sklepowej półki, to aż dwie z nich będą złej jakości. Najczęściej masło jest fałszowane dodatkiem tłuszczów roślinnych, który nie jest wykazywany na opakowaniu.

Zafałszowane masło pochodziło od siedmiu producentów, którzy od lat uprawiają ten sam bardzo opłacalny pod względem finansowym proceder i dzięki niskim cenom opanowali półki wielu supermarketów - mówi Joanna Szynkiewicz z Wydziału Kontroli Artykułów Żywnościowych IH.

Podobnie oszczędzają na użytych surowcach masarze. Mianem "mielonka wieprzowa" określono produkt, w którego składzie wieprzowina stanowiła zaledwie 13,2 proc. Do tego producent dodał zmielone mięso i chrząstki z kurcząt (20,3 proc.), tłuszcz wieprzowy (12,3 proc.) i skórki. Na koniec dolał wodę, a całość doprowadził do stabilnej konsystencji, dodając kaszy manny, białka sojowego i innych stabilizatorów. Inny producent nazwał parówkami cielęcymi wyrób, w którego składzie nie było w ogóle mięsa cielęcego, a tylko... przyprawa do cielęciny.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Pinokio 02-06-2010, 23:44:
Panu Sawickiemu chyba coś dolega. Jako minister (bądź co bądź pracownik na utrzymaniu nas wszystkich) chce nam zafundować gówno w złotym papierku? Może jak mu tak tęskno za unijną jakością to niech się tam zaopatruje! Przez takich jak on niedługo całkiem zapomnimy co to jest twaróg, żółty ser... Zapomnimy, że kiedyś (wcale nie tak dawno) chleb był dobry przez kilka dni. Co najwyżej się zsechł, ale nie gnił i pleśniał. Jak to ma wszystko funkcjonować, skoro przykładowo mleko pozbawia się najpierw wszystkiego co wartościowe. Potem robi się z niego proszek. Przewozi się na drugi koniec kraju. Następnie dolewa się wody, zagęstników, żelatyny, białek i dodaje bakterie, które wcześniej wytrzebiono. Wlewa się do plastikowego kubka i w sklepie stoi na półce ze zdrową żywnością pod nazwą "jogurt NATURALNY". Przecież to jest jawne oszustwo w majestacie prawa. Kto widział jogurt naturalny ze świńskiej żelatyny??? Niech sobie będą takie dziwadła w sklepach i niech pan Sawicki je sobie zajada, ale niech nazwa produktu będzie zgodna z zawartością. niech masło będzie masłem, ser serem, a mleko mlekiem!!! Jak będę miał ochotę dodać żelatyny do jogurtu to kupię jedno i drugie i sobie wymieszam. Sam, bez pomocy pana Sawickiego i jemu podobnych urzędasów. Facet się ośmiesza. Podobno zna się na rolnictwie, szkoły pokończył, a na produkt z zawartością mięsa 60% mówi szynka. Może on takie pół świnie hoduje? Z pewnością w ministerialnym i poselskim menu takie przysmaki nie występują!
  • well60 01-06-2010, 18:59:
Czyżby nieuchronnie zbliżała się wojna w tym kraju?
  • well60 01-06-2010, 18:59:
Czyżby nieuchronnie zbliżała się wojna w tym kraju?

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 969) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH