Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jakość żywności w Polsce jest coraz gorsza

  • Autor: Polska
  • Data: 07-04-2008, 10:19

Tak wynika z najnowszych badań Inspekcji Handlowej. Tymczasem resort rolnictwa chce jeszcze bardziej obniżyć wymagania wobec producentów żywności - czytamy w dzienniku Polska.

Wyniki najnowszych kontroli przeprowadzanych przez Inspekcję Handlową są porażające: norm jakościowych nie spełnia aż 67,7 proc. badanego masła, 33 proc. twarogów, 33 proc. pieczywa pszennego. W porównaniu z poprzednimi latami najbardziej obniżyła się jakość produktów mleczarskich i pieczywa.

- W IV kwartale 2007 r. aż 26,1 proc. wyrobów mleczarskich nie spełniało wymagań jakościowych (dla porównania: w 2006 r. - 19 proc.) - mówi Anna Jawoszek, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej. Pogorszyła się jakość masła, ale również serów twarogowych, topionych, śmietany. Niewłaściwą jakość skrywa co trzeci słoik z przetworami warzywnymi i co szósty z przetworami owocowymi. Zakwestionowano aż 33 proc. pieczywa pszennego, rok wcześniej - 7 proc.

Te dane są tym bardziej niepokojące, że w poprzednich latach IH informowała z reguły o malejącej liczbie zastrzeżeń do kontrolowanej żywności.

Dlaczego polska żywność jest coraz gorsza? Niewątpliwie duży wpływ mają drożejące ceny surowców rolnych, np. w ubiegłym roku cena pszenicy wzrosła o 40 proc., a owoców - o blisko 20 proc. Handlowcy wymuszają na producentach niskie ceny dostaw, gdyż oczekuje tego klient. Więc producenci coraz bardziej oszczędzają na zawartości szlachetnych, najdroższych surowców. W efekcie coraz mniej mamy masła w maśle, mięsa w wędlinach, mąki w chlebie i owoców w przetworach. Producenci dorzucają do wyrobów tańsze zamienniki, dolewają więcej wody, niż deklarują, a za to zwiększają ilość emulgatorów, utwardzaczy, polepszaczy, poprawiaczy smaku i zapachu.

Prym w oszustwach wiodą mleczarnie. Możemy być pewni, że jeśli w rękę weźmiemy trzy kostki masła ze sklepowej półki, to aż dwie z nich będą złej jakości. Najczęściej masło jest fałszowane dodatkiem tłuszczów roślinnych, który nie jest wykazywany na opakowaniu.

Zafałszowane masło pochodziło od siedmiu producentów, którzy od lat uprawiają ten sam bardzo opłacalny pod względem finansowym proceder i dzięki niskim cenom opanowali półki wielu supermarketów - mówi Joanna Szynkiewicz z Wydziału Kontroli Artykułów Żywnościowych IH.

Podobnie oszczędzają na użytych surowcach masarze. Mianem "mielonka wieprzowa" określono produkt, w którego składzie wieprzowina stanowiła zaledwie 13,2 proc. Do tego producent dodał zmielone mięso i chrząstki z kurcząt (20,3 proc.), tłuszcz wieprzowy (12,3 proc.) i skórki. Na koniec dolał wodę, a całość doprowadził do stabilnej konsystencji, dodając kaszy manny, białka sojowego i innych stabilizatorów. Inny producent nazwał parówkami cielęcymi wyrób, w którego składzie nie było w ogóle mięsa cielęcego, a tylko... przyprawa do cielęciny.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Pinokio 02-06-2010, 23:44:
Panu Sawickiemu chyba coś dolega. Jako minister (bądź co bądź pracownik na utrzymaniu nas wszystkich) chce nam zafundować gówno w złotym papierku? Może jak mu tak tęskno za unijną jakością to niech się tam zaopatruje! Przez takich jak on niedługo całkiem zapomnimy co to jest twaróg, żółty ser... Zapomnimy, że kiedyś (wcale nie tak dawno) chleb był dobry przez kilka dni. Co najwyżej się zsechł, ale nie gnił i pleśniał. Jak to ma wszystko funkcjonować, skoro przykładowo mleko pozbawia się najpierw wszystkiego co wartościowe. Potem robi się z niego proszek. Przewozi się na drugi koniec kraju. Następnie dolewa się wody, zagęstników, żelatyny, białek i dodaje bakterie, które wcześniej wytrzebiono. Wlewa się do plastikowego kubka i w sklepie stoi na półce ze zdrową żywnością pod nazwą "jogurt NATURALNY". Przecież to jest jawne oszustwo w majestacie prawa. Kto widział jogurt naturalny ze świńskiej żelatyny??? Niech sobie będą takie dziwadła w sklepach i niech pan Sawicki je sobie zajada, ale niech nazwa produktu będzie zgodna z zawartością. niech masło będzie masłem, ser serem, a mleko mlekiem!!! Jak będę miał ochotę dodać żelatyny do jogurtu to kupię jedno i drugie i sobie wymieszam. Sam, bez pomocy pana Sawickiego i jemu podobnych urzędasów. Facet się ośmiesza. Podobno zna się na rolnictwie, szkoły pokończył, a na produkt z zawartością mięsa 60% mówi szynka. Może on takie pół świnie hoduje? Z pewnością w ministerialnym i poselskim menu takie przysmaki nie występują!
  • well60 01-06-2010, 18:59:
Czyżby nieuchronnie zbliżała się wojna w tym kraju?
  • well60 01-06-2010, 18:59:
Czyżby nieuchronnie zbliżała się wojna w tym kraju?

Zobacz wszystkie komentarze (5)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 508) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.