Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Klub Kukiz'15 złożył projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników

  • Autor: PAP
  • Data: 04-04-2016, 15:27
Klub Kukiz'15 złożył projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników
Jarosław Sachajko, przewodniczący sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Jak przekonuje poseł Jarosław Sachajko (Kukiz'15), trzeba umożliwić rolnikom sprzedaż żywności wytwarzanej przez nich, gdyż jest ona znacznie zdrowsza niż wytwarzana przemysłowo. Jego klub złożył projekt ustawy w tej sprawie, który czeka na rozpatrzenie.

Konferencja prasowa w Sejmie "Żywność bezpośrednio od rolnika, a żywność przemysłowa" odbyła się z inicjatywy klubu Kukiz'15. Wzięli w niej udział przedstawiciele Międzynarodowej Koalicji dla Obrony Polskiej Wsi (ICPP), m.in. rolnicy zainteresowani sprzedażą przetworzonej żywności z własnego gospodarstwa.

"Trzeba uzmysłowić mieszkańcom miast jaka jest kolosalna różnica między żywnością sprzedawana bezpośrednio przez rolników, a tą żywnością, ze sklepów czy supermarketów" - zaznaczył Sachajko. Poinformował, że klub "Kukiz'15" złożył dwa miesiące temu projekt ustawy "o sprzedaży żywności przez rolników". Obecnie ten projekt czeka na rozpatrzenie przez Komisję Ustawodawczą Sejmu, gdyż według prawników jest ona niezgodna z prawem unijnym - wyjaśnił poseł.

Jest potrzeba szybkiego uchwalenia przepisów, które pozwolą na sprzedaż np. dżemów, serów czy pieczywa produkowanego przez rolnika ze zdrowych produktów, niezawierających żadnych aromatów, środków konserwujących czy stabilizatorów - przekonywała Jadwiga Łopata, właścicielka gospodarstwa edukacyjnego Ekocentrum ICPPC, laureatka nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel).

W Unii Europejskiej dopuszczonych jest do stosowania w żywności ok. 2,7 tys. aromatów, co owocuje tym, że każdego roku do żywności dodaje się około 170 tys. ton tych aromatów w samej tylko UE. Do tego do żywności trafia ponad 300 dodatków konserwujących i stabilizujących, które rzekomo poprawiają walory jakościowe tych produktów - dodała.

O tym, że żywność produkowana przemysłowo nie jest taka świeża i bezpieczna, jak zapewniają firmy, świadczą częste skandale z "żywnością w roli głównej". Np. sprawa kurczaków zarażonych bakteriami sprzedawanych w supermarkecie, fałszowanie wołowiny koniną, mleko zatrute melaminą, MOM (mechanicznie oddzielane mięso) dodawane do jedzenia dla dzieci itp. - wyliczała Łopata.

Zdaniem przedstawicieli ICPPC, fakty te przemawiają za tym, żeby Polakom zapewnić łatwiejszy dostęp do żywności dobrej jakości. Żywność od rolnika jest bezpieczna - podkreślała Jolanta Dal, rolniczka z Podkarpacia.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH