Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kolejni producenci dołączają do Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

  • Autor: Rzeczypospolita
  • Data: 29-04-2016, 09:55
Kolejni producenci dołączają do Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
Kolejni producenci dołączają do Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Fot. shutterstock

Już 59 producentów i restauratorów należy do Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Ostatnio do grona producentów, przetwórców i restauratorów wykorzystujących, promujących dolnośląskie produkty regionalne i tradycyjne i umieszczających na nich znaczek Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk dołączyły: Gospodarstwo Rolne Kwaszarnia Kapusty i Ogórków w Karnicach k. Żmigrodu, spółka Browary Polskie ze Strzelina, do której należy wrocławski browar Profesja, oraz działająca w stolicy Dolnego Śląska restauracja Szynkarnia - podaje Rzeczpospolita.

Dolny Śląsk jest jednym z dziesięciu województw w Polsce należących do Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. W całej Europie do sieci tej należą 43 regiony, a w nich prawie 1,5 tysiąca członków – podaje Urząd Marszałkowski Dolnego Śląska (UMWD). 

Ewa Mańkowska, wicemarszałek województwa śląskiego mówi, że zwiększa się popularność Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oraz zainteresowanie produktami regionalnymi zarówno w lokalnej, jak i europejskiej skali.

Michał Sznajder, do którego należy gospodarstwo w Karnicach, zgłosił do Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska kiszone ogórki, kapustę (także w główkach), buraczki oraz soki z kiszonych warzyw – kapusty i buraków.

Z kolei Szynkarnia korzysta z wielu produktów wytwarzanych przez małe gospodarstwa ekologiczne i przetwórnie. W restauracji jest również sklep ze specjałami dolnośląskimi. W ofercie znajdują się sery z gospodarstwa Wańczykówka, wędliny z zakładu Galicja z Niemczy czy sery kozie z Łomnicy.

O potencjale dolnośląskich tradycji kulinarnych świadczy rosnąca liczba wpisów na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. Na początku tego tygodnia liczyła ona ponad 1,5 tys. produktów, z czego 44 przypadało na Dolny Śląsk. 

Czytaj więcej w Rzeczpospolitej.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jan 04-05-2016, 10:18:
To Pani Ewa Mańkowska jest teraz wicemarszałkiem w woj. śląskim. A to niespodzianka.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH