Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Krajowa Rada Piekarstwa i Cukiernictwa: Polskie piekarnie mogą ograniczyć wypiekanie chleba, bo zacznie im brakować mąki

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-09-2010, 10:29
Krajowa Rada Piekarstwa i Cukiernictwa: Polskie piekarnie mogą ograniczyć wypiekanie chleba, bo zacznie im brakować mąki

Zdaniem członków KRPiC za kilka tygodni polskie piekarnie mogą ograniczyć wypiekanie chleba, bo zacznie im brakować mąki. Problemem jest nie tylko bardzo wysoka cena pszenicy przekraczająca dziś nawet 850 zł za tonę. Chodzi także o niską jakość ziarna pszenicy zbieranego w tym roku w Polsce. Na rynku jest bardzo mało zboża o jakości pozwalającej na produkcję mąki nadającej się na chleb - wynika z informacji przekazywanych przez młynarzy do Stowarzyszenia Młynarzy RP.

Rada Piekarnictwa i Cukiernictwa, reprezentująca większość polskich piekarzy, w czasie ostatniego posiedzenia przygotowała apel do rządu oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wzywający do interwencyjnego otworzenia strategicznych rezerw zbożowych. Zboże z zeszłego roku ma zapewnić piekarzom dostęp do mąki o jakości wystarczającej do wypieków.

- Chcemy jak najszybszego spotkania z ministrem, by poznać sytuację na rynku zboża. Z naszych danych wynika, że zboża dobrej jakości jest niewiele w całej Europie Środkowej. Produkowana dziś mąka jest na granicy spełnienia standardów jakości - mówił Maciej Mielczarski - przewodniczący KRPiC. - Oczekujemy od ministerstwa uwolnienia zapasów lub rozpoczęcia skupu zboża z zagranicy. Walczymy o ustabilizowanie cen pieczywa i utrzymanie jego jakości - dodał Maciej Mielczarski.

Już teraz wiadomo, że konieczne będzie sprowadzenie ziarna z zagranicy. Nie ma go jednak w krajach sąsiadujących z Polską, bo tam jakość pszenicy jest równie kiepska jak u nas. Jedynym realnym źródłem zakupu pszenicy są USA. Według wyliczeń polskich młynarzy cena tony amerykańskiej pszenicy po sprowadzeniu do Polski wyniesie od 900 do 1000 zł. Ale to nie ta kwota przeraża producentów mąki, lecz termin, w którym amerykańskie ziarno dotrze do Polski - po ewentualnym podpisaniu kontraktu. Ziarno zamówione dziś, w magazynach młynarzy może znaleźć się dopiero pod koniec października br.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 827) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH