Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kryzys dotknął szpitalny catering?

  • Autor: Gazeta Wyborcza
  • Data: 06-05-2009, 07:33

Małe porcje, niskokaloryczne potrawy, a na dodatek za zimne - takie według kontrolerów NIK jest jedzenie w warszawskim Szpitalu Bródnowskim. Dyrekcja lecznicy zapewnia, że już zmieniła dostawcę - czytamy w Gazecie Wyborczej.

NIK sprawdziła czystość w oddziałach i jakość żywienia w 12 szpitalach - wśród nich była lecznica na Bródnie. Wynik nie był zadowalający. W dwóch próbkach z pokarmami znaleziono bakterie, w potrawach było za mało wapnia, białka, a za dużo tłuszczu. W diecie szpitalnej zdaniem kontrolerów powinno być więcej mleka, owoców, warzyw i ryb. Na to też pacjenci narzekali w ankietach. Blisko 60 proc. z nich przyznało, że dożywiają się na własną rękę.

Teresa Bogiel, dyrektorka Szpitala Bródnowskiego, informuje "GW", że żywność dostarczana przez firmę zewnętrzną była sprawdzana. - Nie byliśmy zadowoleni z jakości posiłków, dlatego rozwiązaliśmy z nią umowę - podkreśla. I dodaje, że w czerwcu powinien skończyć się remont szpitalnej kuchni. Dzięki temu pacjenci będą otrzymywać jedzenie o temperaturze 60 st. C.

Klopsiki (znienawidzone przez pacjentów - nazywają je "prostatą w cieście" lub "globulką zet"), drób, raz w tygodniu ryby - to najczęstsze pozycje szpitalnego menu. - Moja żona leżała w Szpitalu Praskim. Gdybym nie przynosił jej kotletów i wędliny, byłaby głodna - opowiada "GW" pan Andrzej, taksówkarz z Pragi. - Po tygodniu nie mogła już patrzeć na mięso mielone. Raz było smażone, innym razem gotowane, to znów wsadzali je do gołąbków. Mój znajomy, który dwa tygodnie leżał w szpitalu, schudł 5 kg. Od tej pory się śmieje, że to najlepsze wczasy odchudzające.

Jak podaje "GW" szpitalne stawki na tzw. wsad do kotła są niskie. Szpital Bródnowski na trzy dania dla chorego wydaje dziennie 6,50 zł, Praski - 4,80 zł. - Staramy się, żeby jedzenie nie było monotonne. Ze względu na ograniczenie finansowe mamy za mało warzyw w jadłospisie. Powinny być do każdego posiłku, a są tylko do obiadu - przyznaje Anna Grzankowska, kierownik działu żywienia Szpitala Praskiego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH