Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kryzys spowoduje wzrost ilości zafałszowanej żywności

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-04-2009, 10:47
Kryzys spowoduje wzrost ilości zafałszowanej żywności

- Sytuacja kryzysowa powoduje, że jakość żywności spada. Jednak z drugiej strony, firmy które się zrestrukturyzują będą w stanie szybko odbudować swój potencjał produkcyjny gdy kryzys się zakończy - mówi Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W czasie spowolnienia gospodarczego producenci będą zmuszeni do ostrzejszego konkurowania, a tym samym szukania źródeł oszczędności. - Kryzys oznacza, że konsumenci mają niższe przychody, a jeżeli tak to będą mniej wydawać na żywność i poszukiwać tańszych produktów. Jeżeli będą więc poszukiwać tańszej żywności, to jest to niejako motor do fałszowania żywności ponieważ będą musieli produkować ją bardzo tanio, aby wygrać z konkurencją i przekonać konsumenta do jej kupna - wyjaśnia Stanisław Kowalczyk.

Dla przedsiębiorców oznacza to, że z jednej strony popyt na ich produkty będzie o wiele niższy niż dotychczas. - Nie będzie można więc umieścić na rynku takiej ilości towaru jak dotychczas. Będzie trzeba dokonać dużych cięć i restrukturyzacji w samej firmie aby osiągnąć optymalizację kosztów - tłumaczy Główny Inspektor JHARS. - Najczęściej poszukuje się oszczędności w pozycjach najbardziej kosztochłonnych, do której należą m.in. surowce. Firmy zmuszone do oszczędności będą poszukiwały tańszych zamienników - dodaje.

- Generalnie sytuacja kryzysowa powoduje, że jakość żywności spada - zaznacza Kowalczyk. Dodaje jednocześnie, że firmy które się zrestrukturyzują będą w stanie szybko odbudować swój potencjał produkcyjny gdy kryzys się zakończy.

Według Głównego Inspektora polski przemysł spożywczy jest w porównaniu z innymi branżami przemysłu w relatywnie dobrej sytuacji, ponieważ produkuje dobra podstawowe. - Konsumenci zrezygnują z kupna butów, odzieży RTV/AGD, ale żywność będą kupować - wyjaśnia Stanisław Kowalczyk.

Jednocześnie w samej branży żywnościowej są grupy producentów, którzy są w pewien sposób uprzywilejowani. - W najlepszej sytuacji są producenci towarów najbardziej podstawowych czyli np. branża piekarnicza. Problemy mogą mieć firmy specjalizujące się w wytwarzaniu towarów wysokiej jakości, a tym samym żywności drogiej, przykładem mogą być producenci wyrobów ekologicznych - podsumowuje Główny Inspektor.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH