Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Lidl ogranicza obecność pestycydów w swoich produktach

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 17-05-2017, 14:00
Lidl ogranicza obecność pestycydów w swoich produktach
Fot. shutterstock

Lidl dopuszcza pozostałości substancji czynnych w wysokości maksymalnie jednej trzeciej poziomu ustalonego przez UE - czyli o 2/3 mniej pozostałości pestycydów będzie w produktach Lidla niż dopuszcza UE.

Lidl przyjął zobowiązanie o redukcji zawartości pozostałości pestycydów w warzywach i owocach. To zobowiązanie jak i poprzednie, mówiące o redukcji soli oraz cukru o 20% w produktach marek własnych Lidla, wynikają z długoterminowej strategii firmy, która prowadzi prace nad swoim asortymentem, eliminując z niego nadmierne ilości składników niekorzystnie wpływających na zdrowie konsumentów.

Środki ochrony roślin są produktami chemicznymi lub biologicznymi stosowanymi do ochrony roślin przed szkodnikami, chorobami, niepożądanymi chwastami. Mają one istotny wpływ na zapewnienie plonu. Nawet w przypadku prawidłowego zastosowania, tych środków w produktach spożywczych, mogą wystąpić pozostałości pestycydów. Dlatego też dla żywności ustalone zostały dodatkowo najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów. Informują one, jakie są maksymalnie dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów bez wpływu na stan zdrowia człowieka.

- Naszym celem jest dostarczanie świeżych owoców i warzyw, jak najwyższej jakości. Jesteśmy w stanie osiągnąć ten cel dzięki ustanowieniu surowych norm, które znacznie przewyższają przepisy europejskie w zakresie redukcji pestycydów – przykładem takich produktów spełniających nasze kryteria są jabłka grójeckie – podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.

- Wszyscy nasi producenci poza certyfikatem Jabłka Grójeckiego ChOG, posiadają również jeden z certyfikatów gwarantujących jakość i bezpieczeństwo produktu. Te certyfikaty to Integrowana produkcja i/lub GLOBALG.A.P. Integrowana produkcja to krajowy, proekologiczny system produkcji owoców, warzyw i produktów rolnych. Natomiast GLOBALG.A.P. to najważniejszy, międzynarodowy system zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej –  mówił Maciej Majewski, Prezes Zarządu Stowarzyszenie Sady Grójeckie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH