Lidl: Rośnie trend na owoce i warzywa ekologiczne oraz miniaturowe
Na Ryneczku Lidla można znaleźć ponad 100 różnych rodzajów warzyw i owoców. Każdego dnia odbywają się dostawy świeżych owoców i warzyw do sklepów Lidl w całej Polsce.

Owoce, warzywa i kwiaty trafiają do sklepów Lidl za pośrednictwem 9 centrów dystrybucyjnych (wkrótce 10) ulokowanych w różnych punktach Polski. Firma Lidl Polska dopuszcza pozostałości substancji czynnych w wysokości maksymalnie jednej trzeciej poziomu ustalonego przez UE - czyli o 2/3 mniej pozostałości pestycydów będzie w produktach Lidla niż dopuszcza UE. Lidl Polska rocznie przeprowadza 1500 badań jakościowych owoców i warzyw w niezależnych laboratoriach badawczych.
Najpopularniejsze owoce i warzywa pod względem sprzedaży w sklepach Lidla to: pomidor, papryka, ogórek zielony, ziemniaki, banany, cytryny, jabłka.
Sieć handlowa zauważa, że rośnie znaczenie asortymentu ekologicznego. Na Ryneczku Lidla zgodnie z naturalną sezonowością klienci znajdą takie produkty jak: BIO banany, BIO cytryny, BIO jabłka, BIO pomarańcze, BIO buraki, BIO marchew, BIO cebula, BIO pomidory, BIO ziemniaki, BIO cukinia, BIO awokado lub BIO dynia Hokkaido (tylko w Lidlu).
Rośnie również spożycie grupy owoców i warzyw tzw. „miękkich”: maliny, borówki, jeżyny, awokado. Lidl jako jedyna sieć proponuje szeroki wybór awokado: zielone, hass oraz rzadziej spotykane bio awokado (sprzedawane w 2-paku). Lidl zauważa, że rośnie też trend na mini owoce i warzywa. Na ryneczku Lidla dostępne są m.in. mini banany, mini marchewki, mini pieczarki.
W Lidlu w ramach ofert pojawiają się takie egzotyczne rośliny jak: Okra, Mangostan, Pomelo żółte oraz premierowo na polskim rynku retail Pomelo czerwone. Ryneczek Lidla przyczynił się do rozpowszechnienia takich warzyw jak insalatina, czerwona kapusta pekińska, dynia Hokkaido, kapusta Pak Choi oraz przypomniał o topinamburze.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.