Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Lotniczy catering zdominują potrawy świąteczne

  • Autor: PAP
  • Data: 22-12-2008, 17:17

Pieczona gęś z kopytkami, cielęcina z marchewką, piernikowe ludziki i inne frykasy - to bożonarodzeniowe menu niektóre linie lotnicze oferują swoim pasażerom.

British Airways serwuje pasażerom czekoladową roladę i świąteczne ciasta. Niemiecka Lufthansa oferuje świąteczny keks, piernik korzenny lub potrawy wigilijne. Rolada z czekoladowym musem będzie serwowana od 22 do 26 grudnia w klasie biznes, razem ze świątecznym kompotem żurawinowym.

- Zależy nam, aby na pokładach naszych samolotów zagościła świąteczna atmosfera. Wszyscy pasażerowie, czy to podróżujący biznesowo, czy turystycznie, próbując naszych świątecznych przysmaków będą mogli poczuć się jak w domu - przekonuje kierowniczka działu Catering Innovations w British Airways Carol Conway.

Pasażerom pierwszej i biznes klasy Lufthansy mogą się spodziewać świątecznej kolacji w postaci pieczonej gęsi z buraczkami i kopytkami.

"Przez kilka tygodni przed i w czasie świąt zostanie podanych ponad 145 tys. smakowitych, tradycyjnych menu świątecznych. Dodatkowo 75 tys. posiłków zostanie specjalnie przygotowanych dla wegetarian. Na deser przewidziano 1,5 miliona świątecznych słodyczy - takich jak czekoladowy Święty Mikołaj czy ludziki piernikowe" - informuje Lufhtansa.

Swoje menu wzbogaciła również Swiss. Pasażerowie pierwszej klasy mogą skosztować pstrąga z selerem, wołowinę z ziemniakami, ryż z anyżem oraz deser lodowo-kremowy ze specjalną ziołową przyprawą. Podróżujący klasą bizness mogą zjeść cielęcinę z marchewką, jabłkową galaretkę, ciastko czekoladowe podane na ciepło z gałką lodów oraz sorbet. Do wyboru pasażerowie mają białe lub czerwone wino. Dania przygotowane są pod kierownictwem szefa kuchni "The Dolder Grand" Heiko Nieder.

Polski przewoźnik LOT również planuje wprowadzić zmianę w posiłkach. Nastąpi to w przyszłym roku; zamiast zestawu w plastikowym pudełku w klasie ekonomicznej na rejsach europejskich ma pojawić się kanapka. Zaś szef kuchni z renomowanego hotelu w Warszawie ma opracować autorskie menu w klasie bizness.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH