Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Handel

MAKRO Polska wzbogaca kulinarną mapę kraju

W 2019 roku MAKRO Polska zainaugurowało szlak kulinarny, który swoją odsłonę miał w 5 regionach. Na kulinarną przygodę zaprosiło mieszkańców i turystów Zakopanego i Podhala, Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza oraz Wrocławia i Dolnego Śląska. Łącznie, w ponad 90 restauracjach spróbować można polskich tradycyjnych dań, zainspirowanych lokalnymi, historycznymi smakami.

MAKRO Polska wzbogaca kulinarną mapę kraju
Historyczny Stół Kulinarny Sopot

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez MAKRO Cash and Carry Polska S.A.
Data: 13-01-2020, 13:47

Kuchnia polska nie ogranicza się jedynie do pierogów, żurku czy schabowego. Zalicza się do niej również śledź marynowany a’la minóg, piramidalne kanapki, szarlotka z jabłek i gruszek, zupa brzadowa oraz czarny makaron z szyjkami raka i koprem. Te i inne potrawy znaleźć można na szlaku kulinarnym w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, organizowanego przez MAKRO Polska.


W ubiegłym roku sieć hurtowni uruchomiła szlak kulinarny w 5 regionach Polski. Na kulinarnej mapie programu znalazło się ponad 90 restauracji z Zakopanego i Podhala, Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza oraz Wrocławia i Dolnego Śląska.

Do współtworzenia historii kulinarnych MAKRO Polska zaprosiło blisko 95 szefów kuchni. Podczas 5 spotkań warsztatowych wspólnie odtworzyli oni na nowo ponad 100 dań, które znalazły się w kartach menu restauracji. Sięgnęli do zapomnianych receptur z książek kulinarnych Marii Ochorowicz-Monatowej, Lucyny Ćwierczakiewiczowej, Marie Rosnack, Wiktora Kulerskiego czy zapisków szefów kuchni hotelu Europejskiego. Inspirując się przepisami i technikami gotowania dawnych kuchmistrzów, stworzyli nowoczesne odsłony potraw kuchni polskiej.

Szefowie nie tylko przełożyli na język współczesnej gastronomii dawne przepisy, ale również uzupełnili je o charakterystyczne smaki kuchni regionalnych. W taki oto sposób przepis na klasyczną golonkę przekształcił się w popularny przysmak Pomorza – golonkę po pomorsku podawaną z krokietem z kapustą i grzybami, kminkiem i koncentratem pomidorowym. Dawna receptura na omlet przemieniła się w ulubiony przysmak królowej Marysieńki Sobieskiej – lekko zasmażony, puszysty i sycący w wersji słodkiej lub wytrawnej.

W ramach programu sieć hurtowni zorganizowała także 4 Historyczne Stoły Kulinarne, będące inauguracją szlaków. Podczas wydarzeń czołowi przedstawiciele branży gastronomicznej degustowali historyczne dania w nowoczesnej odsłonie, przygotowane przez ambasadorów programu. Cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęcony regionalnej kuchni polskiej otrzymał m.in. honorowe Partnerstwo Miasta Zakopane oraz Partnerstwo Miasta Stołecznego Warszawa.

W ubiegłym roku MAKRO zorganizowało drugą edycję Tygodnia Kuchni Polskiej, podczas którego lokale z całego kraju wprowadzają specjalne menu inspirowane kuchnią polską. W ramach zeszłorocznej akcji w kartach dań wyselekcjonowanych restauracji pojawiły się biało-czerwone dania. W ten sposób zaprosiły one gości do kulinarnej celebracji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

Lista lokali biorąca udział w szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.214.184.250
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.