REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Makro promuje dorsza. W ofercie norweski Skrei

  • Autor: PR
  • Data: 04-02-2016, 10:13
Makro promuje dorsza. W ofercie norweski Skrei
Fot. Makro

Makro włączyło się w akcję promocji jednej z najbardziej cenionych ryb. Pochodzący z wód Morza Arktycznego Skrei, który pojawi się w ofercie sieci, to prawdziwy sezonowy specjał. W ramach prowadzonej akcji, Makro organizuje także warsztaty dla profesjonalistów oraz cykl kulinarnych spotkań służących wymianie doświadczeń.

REKLAMA

W programie promocji norweskiego dorsza zimowego znalazły się specjalne warsztaty dla szefów kuchni restauracji, które wprowadzają tę rybę do menu. W Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro profesjonaliści mieli okazję zapoznać się z tajnikami przygotowania Skreia pod okiem utytułowanego norweskiego szefa kuchni - Gunnara Varnesa, który w 2011 roku zdobył brązowy medal podczas Bocuse D'Or, a obecnie przygotowuje uczestników drużyny narodowej do kolejnych edycji tego niezwykle prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. Pośród dań przygotowanych przez uczestników znalazły się carpaccio ze Skreia w japońskim stylu, Brandade ze Skreia, gotowane brzuszki z masłem grzybowym, czy pieczona polędwica w sosie z czerwonego wina i karmelizowanej cebuli.

Firma Makro zaplanowała także cykl wyjątkowych, regionalnych spotkań kulinarnych na terenie całego kraju. Szefowie kuchni z Trójmiasta, Wrocławia i Poznania będą mieli okazję poznać „Złoto Lofotów” - jak inaczej nazywany jest Skrei - tajniki jego obróbki, przygotowania i kulinarnych właściwości. Wydarzenia te będą także doskonałą okazją do wymiany doświadczeń pomiędzy profesjonalistami.

Norweski dorsz zimowy to najlepsza odmiana tego gatunku występująca wyłącznie w zimowym sezonie – od stycznia do kwietnia. Dorastający w Morzu Barentsa odławiany jest dopiero po 5 latach, podczas swojej 600 kilometrowej drogi na tarło do północnego wybrzeża Norwegii. Skrei zawdzięcza temu wyjątkowe właściwości kulinarne – sprężyste, idealnie białe mięso oraz wysoką zawartość składników odżywczych, dzięki czemu ceniony jest przez największych profesjonalistów w branży HoReCa.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 236) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 762 946)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH