Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Marki własne będą się rozwijać. Nawet w sklepach handlu tradycyjnego

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 06-10-2014, 11:55
Marki własne będą się rozwijać. Nawet w sklepach handlu tradycyjnego
Udział marek własnych w wartości rynku handlu detalicznego w Polsce wwyniósł w 2012 roku 21,3 proc.

Od roku 2003 do roku 2012 udział marek własnych w wartości rynku handlu detalicznego w Polsce wzrósł z 3,9 proc. do 21,3 proc. Rynek ten jest jeszcze nienasycony i wraz z rozwojem sieci handlowych powinien się rozwijać - wynika z raportu „Skuteczne strategie sprzedaży w przemyśle spożywczym", przygotowanego przez Bank BGŻ, SGGW i Millward Brown. Zdaniem autorów raportu, w kolejnych czterech latach marki własne powinny rosnąć także w sklepach należących do segmentu handlu tradycyjnego.

Dla porównania, w 2012 roku w Wielkiej Brytanii marki własne posiadały 42,2 proc. udziału w rynku handlu detalicznego, a w Niemczech było to 35,6 proc.

Zdaniem analityków Banku BGŻ, sukces marek własnych w Polsce wynika z dwóch przyczyn. Po pierwsze, są to produkty niskomarżowe, a jednym z głównych czynników wyboru polskiego konsumenta jest niska cena. Po drugie, sieci handlowe nałożyły wysokie wymagania jakościowe w stosunku do tych produktów, dlatego reprezentują one atrakcyjny stosunek ceny do jakości i stały się w świadomości konsumenta synonimem rozsądnego wyboru.

Jak wynika z danych Rabobank, udział marek własnych w ilości asortymentu w dyskontach wynosił w 2006 roku 90 proc., a w 2012 roku obniżył się do 85 proc. Na przestrzeni tego okresu udział marek własnych w asortymencie sklepów convenience i supermarketów nie zmienił się i wynosił odpowiednio 5 proc. i 10 proc. W 2012 roku pojawiły się pierwsze marki własne w sklepach handlu tradycyjnego, jednak stanowiły one zaledwie 1 proc. ilości towarów.

Jak prognozują autorzy raportu, w 2018 roku udział marek własnych w asortymencie dyskontów spadnie do 80 proc. W tym czasie sklepy convenience zwiększą ilość towarów sprzedawanych pod private labels do 18 proc., a supermarkety do 25 proc. W sklepach handlu tradycyjnego marki własne powinny stanowić za cztery lata 5 proc. asortymentu.

Analitycy Banku BGŻ podkreślają, że standard oferty private labels jest coraz wyższy i zaspokaja potrzeby konsumentów o różnym statusie ekonomicznym. Co więcej, strategie kreowania marek własnych wpisują się w zwyczaje zakupowe Polaków - w niektórych grupach towarów, szczególnie produktów świeżych, takich jak mięso i wędliny, Polacy są przyzwyczajeni do „polskiej żywności" uważając ją za lepszą jakościowo. Dlatego w takich przypadkach nazwa marki własnej jest polskobrzmiąca. Z drugiej strony, należy pamiętać, że przy wyborze produktu spożywczego kluczowy pozostaje stosunek jakości do ceny.

- Warto także zauważyć, że w obliczu rosnącej konkurencji na rynku handlowym w Polsce i zanikania różnic cenowych pomiędzy różnymi formatami sklepów, atrakcyjny produkt pod marką własną może stać się wyróżnikiem danej sieci handlowej i elementem strategii pozyskiwania klientów - oceniają analitycy Banku BGŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH