Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Minister rolnictwa: Na wzroście cen cukru skorzystali producenci i handel

  • Autor: PAP
  • Data: 20-04-2011, 18:25
Minister rolnictwa: Na wzroście cen cukru skorzystali producenci i handel
minister rolnictwa Marek Sawicki

Na panice na rynku cukru skorzystali producenci i handlowcy. Sprawą znacznego wzrostu cen tego produktu powinien zainteresować się z własnej inicjatywy Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów - powiedział w środę minister rolnictwa Marek Sawicki.

Według danych uzyskach przez resort rolnictwa od producentów cukru, w listopadzie 2010 r. cena zbytu cukru konfekcjonowanego wynosiła 2,28 zł za kg, w grudniu - 2,4 zł/kg, w styczniu - 2,71 zł/kg, a w marcu - już 3,27 zł za kg.

W lutym i w marcu cukier w sklepach znacząco podrożał, osiągając w niektórych placówkach cenę nawet 7 zł za kg, a klienci z obawy o to, że ceny będą jeszcze wyższe, kupowali na zapas. "Chwilowe perturbacje w zaopatrzeniu sklepów i sieci detalicznych - wywołane paniką konsumentów - mamy za sobą, a ceny cukru będą miały tendencję spadkową" - wyjaśniała pod koniec marca rzeczniczka Krajowej Spółki Cukrowej.

Jak mówił Sawicki na konferencji prasowej, konsumenci płacili za cukier nawet trzy razy więcej od cen zbytu, a jest to - jego zdaniem - niedopuszczalne. W opinii szefa resortu rolnictwa, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów powinien sam zainteresować się sprawą, a nie wszczynać postępowanie dopiero na wniosek ministra rolnictwa.

Zdaniem Sawickiego, UOKiK ma nie tylko zapobiegać monopolizacji, a więc pilnować przestrzegania zasad konkurencyjności na krajowym rynku, ale także ma za zadanie dbanie o konsumentów. "Mam wrażenie, że ten Urząd zapomina o konsumentach" - powiedział.

UOKiK poinformował PAP, że "od 22 marca prowadzi postępowanie wyjaśniające, którego celem jest zdiagnozowanie problemów na rynku cukru w Polsce". Jednocześnie zwrócił uwagę, że "UOKiK może podjąć działania tylko i wyłącznie po stwierdzeniu, że nieuczciwa cena jest wynikiem nadużycia pozycji dominującej lub nielegalnego porozumienia".

Na początku kwietnia prezes Urzędu Małgorzata Krasnodębska-Tomkiel informowała, że do producentów cukru zostały wysłane obszerne ankiety. Oceniła, że na wyniki należy poczekać kilka tygodni.

Sawicki uważa, że najlepszym sposobem utrzymania niskich cen jest sprzyjanie wzrostowi produkcji. "Skoro Unia Europejka dokonała 30-proc. redukcji własnej produkcji cukru w ostatnich 10 latach, to musiało to wpłynąć na ograniczenie podaży" - tłumaczył minister. Dodał, że założenie, iż niedobór cukru może być uzupełniony z krajów produkujących tańszy cukier trzcinowy, okazało się trudne do realizacji.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH