REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Minister: Rolnicy powinni przechodzić na przetwarzanie swojej produkcji i bezpośrednią sprzedaż

  • Autor: PAP
  • Data: 02-04-2011, 18:33
Minister: Rolnicy powinni przechodzić na przetwarzanie swojej produkcji i bezpośrednią sprzedaż

Najpóźniej za dwa miesiące ruszyć ma nabór wniosków od samorządów na budowę lub odbudowę rynków sprzedaży bezpośredniej. Program ma zachęcić rolników do przetwarzania swojej produkcji oraz jej sprzedaży na lokalnych targowiskach.

REKLAMA

Jak zapowiedział w sobotę minister rolnictwa Marek Sawicki, program adresowany jest głównie do samorządów powiatowych i rolników posiadających mniejsze gospodarstwa, np. liczące 10-15 ha.

W Małej Wsi pod Płockiem (Mazowieckie) Sawicki spotkał się z okolicznymi rolnikami na zaproszenie Wiktora Szmulewicza, prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych.

- Będziemy bardzo mocno zachęcali rolników, szczególnie w małych gospodarstwach, aby we własnym gospodarstwie przechodzić na przetwarzanie swojej produkcji i sprzedawać bezpośrednio na rynku - powiedział minister. Dodał, że targowiska, na których rolnicy mogliby wynajmować powierzchnię - na godziny lub dni - miałyby powstawać w miastach "minimum powiatowych", liczących od 5 do 50 tys. mieszkańców.

- Do takiej produkcji, takiego przetwarzania zachęcam. I też informuję, że nie jest prawdą, jak niektórzy mówią, że jak zechce w gospodarstwie przetwarzać, to weterynaria, to sanepid, czy inne służby zablokują - nie, w taki sposób to jest rzecz niemożliwa - powiedział Sawicki. Przekonywał rolników, że czasem lepiej nie czekać na pośrednika tylko np. przerobić mięso wieprzowe i sprzedać gotową kiełbasę. - Wszak jeszcze nie tak dawno, mama, teściowa taką kiełbasę robiła. Można sobie przypomnieć recepturę i również taką kiełbasę robić i sprzedawać - argumentował minister.

KOMENTARZE: (9)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • fu 09-04-2011, 12:24:
już było sprzedawane mięso z podłogi ŻUKA ! minister nie pamięta? a kiełbase bez badania i w misce od mycia wyrabianą? NIGDY!!!!!!!!!!!!!!!111
  • technolog 09-04-2011, 12:23:
no to juz widze jaki brud wytworzą ! najpierw procedury HACCP, ISO i nadzór WET , a potem zakład pod kontrola WET lub SANEPID !!!!!!!!!! ziemniaków nie umieją sprzedać czystych a tu przetwarzać!!!!!!!!!!!o zgrozo!!!!!!!!!!
  • Żwirek 04-04-2011, 22:54:
Znając polskiego rolnika to ja się na to nie piszę. Na pewno będziecie pluli a ja swoje wiem. Kto chce niech sobie kupuje, o ile to kiedykolwiek dojdzie do skutku.

Zobacz wszystkie komentarze (9)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH