Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mlekovita uruchomiła ósmą linię do konfekcjonowania sera. W planach kolejne inwestycje

  • Autor: pr/portalspozywczy.pl
  • Data: 30-09-2011, 14:26
Mlekovita uruchomiła ósmą linię do konfekcjonowania sera. W planach kolejne inwestycje
Mlekovita uruchomiła ósmą linię do konfekcjonowania sera

Grupa Kapitałowa Mlekovita, jeden z największych producentów sera i przetworów mleczarskich umacnia pozycję rynkową w segmencie serów konfekcjonowanych. Spółdzielnia uruchomiła w otwartej w listopadzie 2010 roku, największej na świecie fabryce konfekcjonowania sera, ósmą linię produkcyjną, zlokalizowaną w Wysokiem Mazowieckiem.

Jest to specjalistyczna linia służąca do konfekcjonowania sera w wiórki różnej wielkości oraz tzw. kostkę, wyposażona w wagę oraz część pakującą w torebki o gramaturach odpowiednich zarówno dla klientów detalicznych jak również segmentu HoReCa - głównie pizzerii.

Linia umożliwia wiórkowanie i kostkowanie: serów twardych (w tym np. sera CHEDDAR - którego Mlekovita jest jedynym producentem w Polsce), serów Mozzarella oraz innych gatunków serów twardych dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego. Linia posiada funkcje samodzielnego pakowania poszczególnych gatunków serów oraz ich mieszania w ustalonych proporcjach i konfiguracjach.

- Jestem przekonany, że jest to inwestycja potrzebna nie tylko dla Mlekovity, ale także dla naszego miasta i całego regionu. Zwiększając zdolności produkcyjne firmy, zwiększamy produkcję mleka, co oznacza wzrost dochodów naszych rolników - mówi prezes zarządu Grupy Kapitałowej Mlekovita Dariusz Sapiński.

Budowa fabryki konfekcjonowania sera kosztowała 54 mln zł została sfinansowana ze środków własnych (nowa linia do wiórkowania i kostkowania kosztowała ponad 4 mln zł). Zatrudnienie w zakładzie wzrosło o 20 osób do 200 osób.

Dzięki nowej inwestycji możliwe jest wiórkowanie i kostkowanie 10 ton sera dziennie, co zwiększyło dotychczasowe zdolności fabryki do 150 ton na dobę, natomiast w ciągu najbliższego roku planowane jest konfekcjonowanie 240 ton na dobę, co z kolei będzie możliwe dzięki planowanemu już w najbliższym czasie uruchomieniu kolejnej linii do plastrowania sera.

GK Mlekovita tworzą zakłady zajmujące się przetwórstwem i dystrybucją wyrobów mleczarskich: macierzysty w Wysokiem Mazowieckiem, a także w Bielsku Podlaskim, Morągu, Zakopanem, Lubawie, Działdowie, Pilicy, Baranowie, Kościanie i Pyrzycach oraz magazyny dystrybucyjne w Chrzanowie, Kluczborku, Toruniu, Piasecznie, Wyszkowie, Łodzi, Białymstoku, Brzesku, Goręczynie i Wolsztynie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH