Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mlekovita uruchomiła ósmą linię do konfekcjonowania sera. W planach kolejne inwestycje

  • Autor: pr/portalspozywczy.pl
  • Data: 30-09-2011, 14:26
Mlekovita uruchomiła ósmą linię do konfekcjonowania sera. W planach kolejne inwestycje
Mlekovita uruchomiła ósmą linię do konfekcjonowania sera

Grupa Kapitałowa Mlekovita, jeden z największych producentów sera i przetworów mleczarskich umacnia pozycję rynkową w segmencie serów konfekcjonowanych. Spółdzielnia uruchomiła w otwartej w listopadzie 2010 roku, największej na świecie fabryce konfekcjonowania sera, ósmą linię produkcyjną, zlokalizowaną w Wysokiem Mazowieckiem.

Jest to specjalistyczna linia służąca do konfekcjonowania sera w wiórki różnej wielkości oraz tzw. kostkę, wyposażona w wagę oraz część pakującą w torebki o gramaturach odpowiednich zarówno dla klientów detalicznych jak również segmentu HoReCa - głównie pizzerii.

Linia umożliwia wiórkowanie i kostkowanie: serów twardych (w tym np. sera CHEDDAR - którego Mlekovita jest jedynym producentem w Polsce), serów Mozzarella oraz innych gatunków serów twardych dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego. Linia posiada funkcje samodzielnego pakowania poszczególnych gatunków serów oraz ich mieszania w ustalonych proporcjach i konfiguracjach.

- Jestem przekonany, że jest to inwestycja potrzebna nie tylko dla Mlekovity, ale także dla naszego miasta i całego regionu. Zwiększając zdolności produkcyjne firmy, zwiększamy produkcję mleka, co oznacza wzrost dochodów naszych rolników - mówi prezes zarządu Grupy Kapitałowej Mlekovita Dariusz Sapiński.

Budowa fabryki konfekcjonowania sera kosztowała 54 mln zł została sfinansowana ze środków własnych (nowa linia do wiórkowania i kostkowania kosztowała ponad 4 mln zł). Zatrudnienie w zakładzie wzrosło o 20 osób do 200 osób.

Dzięki nowej inwestycji możliwe jest wiórkowanie i kostkowanie 10 ton sera dziennie, co zwiększyło dotychczasowe zdolności fabryki do 150 ton na dobę, natomiast w ciągu najbliższego roku planowane jest konfekcjonowanie 240 ton na dobę, co z kolei będzie możliwe dzięki planowanemu już w najbliższym czasie uruchomieniu kolejnej linii do plastrowania sera.

GK Mlekovita tworzą zakłady zajmujące się przetwórstwem i dystrybucją wyrobów mleczarskich: macierzysty w Wysokiem Mazowieckiem, a także w Bielsku Podlaskim, Morągu, Zakopanem, Lubawie, Działdowie, Pilicy, Baranowie, Kościanie i Pyrzycach oraz magazyny dystrybucyjne w Chrzanowie, Kluczborku, Toruniu, Piasecznie, Wyszkowie, Łodzi, Białymstoku, Brzesku, Goręczynie i Wolsztynie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH