Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Najdłuższy od lat 90- tych zniżkowy trend cen żywności

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 25-10-2014, 17:49

W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 191,5 punktu i znalazł się tym samym na najniższym poziomie od września 2010 roku. Indeks ten był o ponad 6 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2013 roku kiedy to plasował się na poziomie 203,9 punktu i o 2,64 proc. niższy niż w sierpniu 2014 r. - informuje FAMMU/FAPA.

Jest to już szósty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Zaobserwowane zniżki w największej mierze są efektem spadku cen mleka i przetworów mlecznych oraz cukru, nieco mniej dynamicznie spadały ceny olejów roślinnych, i zbóż, a ceny mięs były stabilne. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 9 miesięcy bieżącego roku jest o 2,82% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r. i wynosi 205,11 punktu.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO we wrześniu osiągnął pułap o 6,49% mniejszy w stosunku do jego poziomu z sierpnia, wynosił 187,8 punktu, co było siódmym z rzędu spadkiem po obserwowanych na początku roku zwyżkach.

W ubiegłym miesiącu spadały ceny wszystkich przetworów mlecznych, które obejmuje indeks, a najbardziej dynamiczne zniżki dotyczyły odtłuszczonego mleka w proszku. Spadki cen są odzwierciedleniem dużej dostępności artykułów mleczarskich zwłaszcza w Oceanii, ponadto w wyniku wprowadzonego przez Rosję embargo Unia Europejska ogranicza produkcję sera przekierowując większe ilości mleka do produkcji masła i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP).

W innych regionach spadające ceny OMP zachęcają do zmniejszania jego produkcji na rzecz proszku pełnotłustego (PMP), w wyniku czego ceny PMP również spadają. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w dziewiątym miesiącu 2014 roku na poziomie o 25,18% niższym niż w analogicznym okresie 2013 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze dziewięć miesięcy 2014 roku osiągnęła poziom 239,23 punktu i była o 0,27% wyższa niż w analogicznym okresie 2013 roku.

Dynamiczny spadek cen cukru (-6,6%) do poziomu najniższego od stycznia 2014 roku związany jest z perspektywą dużego wzrostu produkcji w skali światowej i prognoz, które wskazują, że w sezonie 2014/15 światowa produkcja będzie znacznie wyższa niż konsumpcja. Spadek cen olejów roślinnych (-2,8%) sprowadzający go do najniższego poziomu od 2009 roku spowodowany był głównie przez zniżki cen oleju palmowego, które spadają w związku z wysokim poziomem produkcji w skali światowej w połączeniu z niskim popytem importowym.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kj 25-10-2014, 23:18:
DWORZYSKO R TOMASZEWSKI I SYNOWIE SP Z O O

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH