Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Handel

Nieodpowiednia temperatura jednym z głównych powodów niewłaściwego przechowywania żywności

Polski rynek produktów szybko zbywalnych w ostatnich latach zanotował spory wzrost. Głównym czynnikiem jest rosnąca sprzedaż i coraz większa liczba dyskontów, supermarketów i hipermarketów. Jednak rozwój handlu nie zawsze idzie w parze z dbałością o produkty. Szczególnie te, które wymagają odpowiednich warunków.

Nieodpowiednia temperatura jednym z głównych powodów niewłaściwego przechowywania żywności
Fot. Shutterstock

Problem dbałości o jakość najczęściej związany jest z produktami FMCG, czyli szybko zbywalnymi. To m.in. artykuły spożywcze takie jak mrożonki, gotowe dania, nabiał, pieczywo, przetwory, słodycze czy produkty sypkie, ale także chemia, kosmetyki i artykuły higieniczne. Poprzez ich rotację sposób przechowywania nie zawsze jest zgodny z oczekiwaniami producentów, narażając tym samym towar na zniszczenie ze względu na, np. roztopienie czy rozmrożenie.

Problemy sprzedawców

Zgodnie z wynikam raportu „Konsument na rynku artykułów żywnościowych” sporządzonym przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów jednym z głównych powodów niewłaściwego przechowywania żywności jest nieodpowiednia temperatura. Produkty składowane są poza urządzeniami chłodniczymi niezgodnie z zaleceniami producenta. Takie sytuacje dotyczyły m.in. kefirów, jogurtów, wędlin czy ryb, które przechowywano w dwukrotnie wyżej temperaturze niż zaleca producent. Zdarzały się także skrajne przypadki. Ryby mrożone były przechowywane w ladzie chłodniczej w dodatniej temperaturze. –Niektóre produkty są bardzo wrażliwie na temperatury. Przykładem mogą być mrożonki, które powinny być przechowywane w -18 stopni Celsjusza, zatrzymując rozwój mikrobów. Z kolei ryby czy mięso trzymane w złych warunkach są podatne na rozwój mikroorganizmów Listeria, które w 10 stopni Celsjusza co 6 godziny podwajają swoją populację – tłumaczy Jeremy Laurens z firmy Blulog, która tworzy technologię termometryczną.

Czy można opanować temperaturę?

Branża logistyczna i spożywcza poszukują metod pozwalających ściślej kontrolować warunki, w jakich przechowywane są produkty. Przede wszystkim podczas transportu i magazynowania, bo właśnie wtedy najczęściej dochodzi do zmian chemicznych czy biologicznych, np. w przypadku żywności. Brak nadzoru nad temperaturą powoduje, że docelowo tracą nie tylko sprzedawcy czy przewoźnicy, ale głównie klienci, do których produkt trafia. Są także sytuacje losowe jak awaria lodówki bądź zamrażarki czy wyłączenie zasilania. W przypadku sprzętów, które mieszczą w sobie sporą liczbę towarów, np. mrożonek, kilkugodzinny brak energii może spowodować znaczące straty finansowe, ale i problemy zdrowotne kupujących.

więcej informacji:

Zbigniew Bigaj RSS ALERT    /    Blulog RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.203.28.212
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.