REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nieodpowiednia temperatura jednym z głównych powodów niewłaściwego przechowywania żywności

  • Autor: PR
  • Data: 16-06-2016, 11:41
Nieodpowiednia temperatura jednym z głównych powodów niewłaściwego przechowywania żywności
Fot. Shutterstock

Polski rynek produktów szybko zbywalnych w ostatnich latach zanotował spory wzrost. Głównym czynnikiem jest rosnąca sprzedaż i coraz większa liczba dyskontów, supermarketów i hipermarketów. Jednak rozwój handlu nie zawsze idzie w parze z dbałością o produkty. Szczególnie te, które wymagają odpowiednich warunków.

REKLAMA

Problem dbałości o jakość najczęściej związany jest z produktami FMCG, czyli szybko zbywalnymi. To m.in. artykuły spożywcze takie jak mrożonki, gotowe dania, nabiał, pieczywo, przetwory, słodycze czy produkty sypkie, ale także chemia, kosmetyki i artykuły higieniczne. Poprzez ich rotację sposób przechowywania nie zawsze jest zgodny z oczekiwaniami producentów, narażając tym samym towar na zniszczenie ze względu na, np. roztopienie czy rozmrożenie.

Problemy sprzedawców

Zgodnie z wynikam raportu „Konsument na rynku artykułów żywnościowych” sporządzonym przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów jednym z głównych powodów niewłaściwego przechowywania żywności jest nieodpowiednia temperatura. Produkty składowane są poza urządzeniami chłodniczymi niezgodnie z zaleceniami producenta. Takie sytuacje dotyczyły m.in. kefirów, jogurtów, wędlin czy ryb, które przechowywano w dwukrotnie wyżej temperaturze niż zaleca producent. Zdarzały się także skrajne przypadki. Ryby mrożone były przechowywane w ladzie chłodniczej w dodatniej temperaturze. –Niektóre produkty są bardzo wrażliwie na temperatury. Przykładem mogą być mrożonki, które powinny być przechowywane w -18 stopni Celsjusza, zatrzymując rozwój mikrobów. Z kolei ryby czy mięso trzymane w złych warunkach są podatne na rozwój mikroorganizmów Listeria, które w 10 stopni Celsjusza co 6 godziny podwajają swoją populację – tłumaczy Jeremy Laurens z firmy Blulog, która tworzy technologię termometryczną.

Czy można opanować temperaturę?

Branża logistyczna i spożywcza poszukują metod pozwalających ściślej kontrolować warunki, w jakich przechowywane są produkty. Przede wszystkim podczas transportu i magazynowania, bo właśnie wtedy najczęściej dochodzi do zmian chemicznych czy biologicznych, np. w przypadku żywności. Brak nadzoru nad temperaturą powoduje, że docelowo tracą nie tylko sprzedawcy czy przewoźnicy, ale głównie klienci, do których produkt trafia. Są także sytuacje losowe jak awaria lodówki bądź zamrażarki czy wyłączenie zasilania. W przypadku sprzętów, które mieszczą w sobie sporą liczbę towarów, np. mrożonek, kilkugodzinny brak energii może spowodować znaczące straty finansowe, ale i problemy zdrowotne kupujących.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH