Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowy trend żywnościowy "locavore" coraz bardziej popularny w Polsce

  • Autor: Agrobiznes TVP
  • Data: 16-10-2012, 10:07

Dążenie do zdrowego odżywiania Polaków nie jest już nowością. Jednak mało kto zwraca uwagę na to czy żywność ta jest w pełni naturalna i zarazem lokalna. Aby o tym pamiętać uczy nowy trend zwany locavore. Ale czy w Polsce można być locavore? Można, i to nawet przez Internet - podano w programie "Agrobiznes" w TVP.

Locavore przywędrowało do Polski z Zachodu. Słowo oznacza świadome wybieranie żywności, przede wszystkim naturalnej i produkowanej lokalnie. Najważniejsze są tzw. "żywnościokilometry" - odległość, jaką musi przebyć produkt, nim trafi do konsumenta.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jakub 16-10-2012, 14:06:
Sprawdziłem przed chwilą co to jest ten cały "locavore". No i nie zdziwiłem się - termin z USA. Czy autorzy tego artykułu (nie z PS, ale z TVP)zapomnieli, że Polska leży w sercu Europy, ma swój język, jest członkiem UE i nie potrzebuje marnych, żałosnych kopii czy pomysłów z drugiego kontynentu?
Najlepszym terminem jest po prostu "swojkość". Lokalne, czyli nasze, swojskie. A locavore to po prostu Swojak. Czyż to nie brzmi lepiej i smaczniej?
  • Jakub 16-10-2012, 13:23:
Haha, trzymajcie mnie bo nie wytrzymam. Od paru lat zajmuję się tematem lokalnej i regionalnej (pochodzenia, związnej z "terroir")żywności i pierwszy raz słyszę ten termin. CO to ma być? Po co nazywać coś, co od zawsze było w Polsce normą, tradycją, codziennością. Szczególnie za komuny, której ja akurat za dobrze nie pamiętam, ale wiadomo zawsze było, że mleko w sklepie będzie z nabliższej OSM, a nie z drugiej części kraju. Podobnie z kiełbasą, bo nie było takich możliwości przechowywania i transportu jak dzisiaj. Żywność z targu, kupowana od "babć czy dziadków" też jest czy była normą. Dziadek nie kupował tego ze szklarni 200 czy 500 km od miejsca, gdzie sprzedaje.
Myślę, że nie ma co tu dorabiać ideologii czy nazywać specjalnie tego co u nas zakorzenione w tradycji. To co do nas jeszcze jednak nie doszło i czego znaczna część krajów zachodnich się dopiero uczy to ten drugi problem - produktów pochodzenia, z apelacjami i oznaczeniami geograficznymi. Takich produktów, w Polsce jest w bród, ale nikt na to nie zwraca uwagi "jabłko to jabłko, śliwka to śliwka" bez róznicy skąd, na jakiej glebie to rosło, jaki wiatr je owiewał, itd.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH