Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Oznakowanie żywności może zmienić przyzwyczajenia konsumenckie?

  • Autor: pr
  • Data: 06-03-2012, 18:24

Od wielu lat obserwujemy rosnący problem otyłości w krajach Europy. W samych latach 1990 - 2006, według statystyk pochodzących z WHO, poziom otyłości w Europie potroił się. Agendy europejskie pracują nad sposobami poprawy nawyków żywieniowych wśród Europejczyków. Europejscy naukowcy próbują między innymi ustalić, w jaki sposób oznakowanie żywności może zmienić i poprawić przyzwyczajenia konsumentów.

Jednym z projektów poświęconych tej problematyce jest FLABEL (Food Labelling to Advance Better Education for Life), który otrzymał 2 860 000 euro wsparcia z Funduszy Europejskich. W ramach tego projektu, przebadano ponad 37 tysięcy produktów w 84 punktach sprzedaży.

Wyniki badań projektu FLABEL oraz jemu pokrewnych, są już przedmiotem europejskiej debaty. W kwietniu 2011 roku, Parlament Europejski przyjął nowe zasady znakowania żywności. Nakładają one na producentów - bardziej restrykcyjne niż dotychczas - zobowiązania dotyczące umieszczania informacji na temat składników odżywczych na opakowaniu. Ustawa stanowi, iż w ciągu 5 lat, unijne oznakowania muszą precyzować wartość energetyczną oraz zawartość białka, kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, węglowodanów, cukrów i soli. Ponadto, mięso pakowane powinno zawierać informacje o kraju pochodzenia oraz substancjach alergennych. Zalecenia dotyczące minimalnej wielkości czcionki mają dodatkowo poprawić czytelność etykiet.

Rzeczywiście, oznakowania mogą być czasem mylące. W listopadzie 2011 roku niemiecki sąd nakazał znanemu producentowi czekolady zmianę oznakowań, które niejasno informowały o zawartości witamin, tłuszczów oraz cukru w produktach. Zapewnienie konsumentom możliwie precyzyjnej informacji, może pomóc w podjęciu właściwych decyzji podczas zakupów.

Badania prowadzone w ramach projektu FLABEL mogą pomóc ustawodawcom i producentom żywności w określeniu najefektywniejszego sposobu przekazywania informacji. Oczywiste jest, że nie rozwiążą one problemu otyłości w Europie, ale są bardzo ważne, zważywszy, iż Europejczycy mają średnio pół godziny tygodniowo na zrobienie zakupów, co zmusza ich do podejmowania szybkich decyzji w trakcie przemierzania kolejnych alejek supermarketu. Właściwe oznakowanie produktów żywieniowych to niewątpliwie skuteczne narzędzie, pomocne podczas podejmowania samodzielnych i świadomych wyborów odnośnie diety i zdrowego stylu życia.

Polskim partnerem projektu jest Uniwersytet Warszawski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • przedsiębiorca 07-03-2012, 11:24:
W kwietniu 2011 r Parlament Europejski przyjął nowe zasady znakowania żywności czyli RÓWNY ROK TEMU. Polskie Ministerstwo Zdrowia nie mogło przez rok wydać rozporządzenia w tej sprawie. Kiedy minie termin obowiązywania podawania wartości odżywczej i energetycznej to ukaże się rozporządzenie z mocą obowiazywania od dnia ukazania się gdyż to ministerstwo już raz tak zrobiło z dozwolonymi barwnikami. Producenci nie mieli możliwosci przygotować opakowań z nadrukami, które wykonuje się na kilka lat. Ale kary za niewłasciwe oznakowania były stosowane już od następnego dnia. Może Minister Zdrowia OBUDZI SIE Z LETARGU I WYDA ROZPORZĄDZENIE W TEJ SPRAWIE. Co z tego, że producent już o tym pomyśli wcześniej, zleci nadruki a potem okaże się, że nie użył takich wysokich literek i cyferek jak będzie mówiło rozporządzenie. Będzie musiał wyrzucać opakowania i zlecać wykonanie następnych. Takie paranoje mamy już z wieloma innymi przepisami związanymi z nadrukami na opakowaniach, gdzie ważna jest dla kontrolujących wysokość cyferki, literki, czy spacja między nimi. Swoją drogą to wydaje się, że nasi decydenci w kwestii oznakowań produktów chcą aby producenci przyszywali lub przyklejali do każdego opakowania książeczkę z tyloma informacjami jak do każdego opakowanania klekarstwa. No cóż żyjemy w kraju absurdów i to widać na każdym kroku. A im więcej tych informacji na opakowaniach tym bardziej ludzie tyją.
  • ryba 07-03-2012, 09:12:
podawanie kwasów tłuszczowych NIENASYCONYCH nie jest obowiązkowe, tylko dobrowolne tak jak np. błonnika, skrobii, czy alkoholi wielowodorotlenowych ;)

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH