Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

PGS: Święta będą droższe niż przed rokiem

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 17-12-2015, 09:23
PGS: Święta będą droższe niż przed rokiem
Janusz Dąbrowski, dyrektor promocji Praskiej Giełdy Spożywczej (PGS)

Święta Bożego Narodzenia 2015 za pasem. Z analizy cen produktów oferowanych na Praskiej Giełdzie Spożywczej wynika, że przygotowanie świątecznych potraw będzie bardziej kosztowne niż przed rokiem. - W tym roku przed świętami na Praskiej Giełdzie Spożywczej droższe, niż w ubiegłych latach, są takie produkty jak: mąka, cukier, jaja a także szynka gotowana i część warzyw. Tańsze są z kolei schab bez kości, kurczak, udziec wołowy, masło oraz ser biały tłusty – mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Janusz Dąbrowski, dyrektor promocji Praskiej Giełdy Spożywczej (PGS).

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Sprawdziliśmy jak na Praskiej Giełdzie Spożywczej kształtują się ceny podstawowych produktów spożywczych, niezbędnych do przygotowania świątecznych potraw.

Obecnie średnia cena cukru wynosi 2,29 zł/kg, podczas gdy rok temu średnia cena tego produktu sięgała 1,68 zł/kg a w 2013 r. 2,66 zł/kg. Z kolei mąka Szymanowska kosztuje obecnie średnio 2,05 zł/kg, podczas gdy rok temu trzeba było za nią zapłacić średnio 1,89 zł/kg a w 2013 r. 2,18 zł/kg. Olej kujawski na PGS przed świętami kosztuje średnio 5,24 zł, rok temu kosztował 5,23 zł a w 2013 r. 5,61 zł.

Ceny nabiału na PGS są niższe niż przed rokiem. Średnia cena sera białego tłustego wynosi ok. 11,33 zł/kg, rok wcześniej wynosiła 12,99 zł/kg a w 2013 r. 11,79 zł.

Za 200 g masła extra średnio trzeba zapłacić 2,93 zł, podczas gdy jeszcze rok temu jego średnia cena wynosiła 3,05 zła dwa lata temu ok. 4,19 zł.

Z kolei za 10 sztuk jajek trzeba obecnie zapłacić średnio 4 zł, rok temu trzeba było za nie zapłacić średnio 3,85 zł a w 2013 r. ok. 3,66 zł.

Wieprzowina jest najtańsza od kilku lat. Za 1 kg schabu bez kości na praskiej Giełdzie Spożywczej trzeba obecnie zapłacić średnio 12,80 zł, podczas gdy rok temu było to 14,69 zł a w 2013 r. 17,84 zł/kg. Tańsze niż przed rokiem są również kurczaki. Obecnie za 1 kg tego mięsa trzeba zapłacić średnio 5,10 zł, dla porównania w 2014 r. średnia cena kurczaka wyniosła 5,80 zł/kg. Cena udźca wołowego nie zmieniła się od ubiegłego roku i 1 kg tego mięsa kosztuje średnio ok. 24 zł, podobnie jak przed rokiem. Więcej niż przed rokiem trzeba jednak zapłacić za szynkę gotowaną, której średnia cena wzrosła od 2014 r. z 17,52 zł/kg do 18,80 zł/kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH