REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polacy w wyborze zdrowych produktów kierują się wiedzą z internetu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 24-03-2016, 13:52
Polacy w wyborze zdrowych produktów kierują się wiedzą z internetu
Suszony jagody goji fot. Shutterstock

Dla Polaków internet, zaraz po wymianie opinii, jest dziś główną bazą wiedzy o zdrowych produktach spożywczych i ich właściwościach. Chętnie jemy i kupujemy to, co podpowiadają nam wyszukiwarki, a według Google Trends „modne” produkty, jak nasiona chia, czy jagody goji, stają się w Polsce popularne równie szybko, jak na świecie.

REKLAMA

Choć internet w Polsce funkcjonuje od ponad 20 lat, istnieją produkty spożywcze lub też pojęcia żywieniowe, które w naszej świadomości pojawiły się stosunkowo niedawno.

Nowością na polskich stołach są np. owoce liofilizowane. Patrząc na to, jak często są one wyszukiwane (Google Trends) okazuje się, że Polacy zaczęli się nimi interesować dopiero od ubiegłego roku. O ile więc kiedyś tego typu trendy docierały do Polski z Zachodu z kilkuletnim opóźnieniem, o tyle dziś trafiają do nas właściwie równocześnie.

Na kilogram chrupiących owoców liofilizowanych zużywa się około 6-7 kg świeżych. Liofilizacja polega na zamrożeniu owoców w temperaturze minus sto stopni Celsjusza, a potem odparowaniu z nich wody pod ciśnieniem.

– Dzięki temu owoce stają się lekkie i kruche, a jednocześnie nie tracą swojej jakości, naturalnego wyglądu, smaku i zapachu. A wszystko to bez dodatku konserwantów, barwników, cukru, dodatków E, czy bardzo niezdrowej, a często dodawanej do suszonych owoców siarki. Liofilizowane owoce są też bardzo trwałe, jeżeli przechowujemy owoce w warunkach pozbawionych naturalnej wilgoci powietrza, ich trwałość jest kilkumiesięczna – mówi Magdalena Kuklik z Mixit.pl, platformy internetowej specjalizującej się w mieszankach musli i kasz komponowanych na życzenie.

Chia rośnie w świadomości

Kolejny przykład to nasiona chia. Do 2013 roku właściwie nikt w Polsce nie wyszukiwał w sieci informacji na temat zdrowych, bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3 nasion szałwii brazylijskiej. Od ponad dwóch lat popularność chia rośnie i to w bardzo szybkim tempie, w lutym tego roku osiągnęła najwyższy do tej pory poziom.

Zdaniem dietetyczki Małgorzaty Bellwon ta popularność jest całkowicie uzasadniona.

– Nasiona chia posiadają wysokie wartości odżywcze przy jednoczesnej niskiej kaloryczności, na którą tak chętnie ostatnio zwracamy uwagę. Bogate są przede wszystkim w: wapń, mangan, magnez oraz fosfor, a także witaminy z grupy B – mówi Małgorzata Bellwon.

Ze statystyk wyszukiwań wynika, że w głównej mierze sprawdzamy cenę nasion, a także szukamy sposobów na ich spożycie, szybko przekonując się, że przygotowanie chia jest bardzo proste.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • technolog 28-03-2016, 14:54:
liofilizacja to tylko inny sposób suszenia! owoce i warzywa po dodaniu wody są surowe!! to tylko drohi sposób suszenia i dlatego mało popularny wśród producentów instantów!!!!!!!!!!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 528) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 773 572)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH