Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polskie Jadło przejmuje spółkę franczyzową Ko-operator

  • Autor: PAP
  • Data: 25-08-2010, 18:58

Polskie Jadło i Ko-operator Bronikowski Górzyński sj. podpisały umowę konsolidacyjną, na mocy której Polskie Jadło przejęło pełną kontrolę finansową i operacyjną nad swoim głównym franczyzobiorcą, a połączenie kapitałowe obu spółek planowane jest na przełom 2010 i 2011 roku.

"Zawarcie umowy konsolidacyjnej pomiędzy spółkami jest rozpoczęciem procesu połączenia kapitałowego obu spółek poprzez docelowe przejęcie spółki Ko-operator sj przez Polskie Jadło. Począwszy od dnia 1 września br. zgodnie z powołaną umową Polskie Jadło na mocy zasad wynikających z Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej dokonywać będzie konsolidacji danych finansowych obydwu spółek. Połączenie kapitałowe obu spółek przeprowadzone ma zostać na przełomie roku 2010/ 2011" - napisano w komunikacie.

Ko-operator do tej pory był głównym franczyzobiorcą spółki Polskie Jadło. Firmy dodatkowo współpracowały przy realizacji i wprowadzaniu na rynek projektów gastronomicznych.

"Uważam, że konsolidacja obu firm jest krokiem w odpowiednią stronę. Dzięki takiemu rozwiązaniu zarządzać będziemy nie tylko restauracjami, pierogarniami i gościńcami, ale również całą bazą wytwórczą i logistyczną oraz własnymi punktami sprzedaży. W sferze handlowej pozwoli nam to na uniknięcie nakładania kolejnych marż na nasze produkty, co finalnie pozwoli na stosowanie bardzo konkurencyjnych cen, zarówno sprzedażowych w odniesieniu do handlu detalicznego, jak i świadczonych usług gastronomicznych. Reasumując rozwiązanie to pozwoli spółce na dynamiczny rozwój i uniezależnienie się od dostaw zewnętrznych. Jestem przekonany, że wyniki trzeciego i czwartego kwartału pozwolą Spółce powrócić, już w tym roku, do parametrów z roku 2008"- powiedział cytowany w komunikacie Jan Kościuszko, prezes Polskiego Jadła.

Obecnie Ko-operator prowadzi działalność gastronomiczną na podstawie licencji Polskiego Jadła w 9 lokalizacjach na terenie Warszawy, Częstochowy, Krakowa oraz woj. śląskiego.

W latach 2008-2009 spółka Ko-operator wypracowała średni zysk netto na poziomie 6 mln zł rocznie.

Spółka uruchomiła zakład produkcyjny specjalizujący się w wytwarzaniu produktów mącznych, w tym 40 rodzajów pierogów w kategorii Premium. Dodatkowo posiada bazę logistyczną, magazynową i specjalistyczną bazę transportową obsługującą zaopatrzenie surowcowe, jak i dystrybucję wyrobów gotowych.

Polskie Jadło podało w komunikacie, że obecnie trwają prace nad uruchomieniem programu sieci małych i średnich pierogarni prowadzących działalność w oparciu o sprzedaż produktów własnych. Partnerzy planują dodatkowo uruchomienie we własnym zakresie produkcji produktów Premium w oparciu o posiadane tradycyjne i pozbawione konserwantów technologie, a wytwarzane do tej pory przez firmy zewnętrzne na zlecenie i pod audytem technologicznym Polskiego Jadła.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH