Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Poprawia się współpraca firm spożywczych z sieciami handlowymi

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 14-04-2014, 08:52
Poprawia się współpraca firm spożywczych z sieciami handlowymi
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ). Fot. PTWP

Polskie firmy z sektora rolno-spożywczego coraz lepiej radzą sobie w zarządzaniu kosztami i swoją ofertą cenową. Dzięki temu współpraca producentów z sieciami handlowymi opiera się na zasadach coraz bardziej korzystnych dla dostawców - ocenia Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

- Jeśli popatrzymy na ostatnie 10 lat, to zarządzanie kosztami w polskich firmach znacznie się polepszyło i obecnie nie sprowadza się wyłącznie do czynności księgowych, ale idzie w kierunku świadomego zarządzania finansami - mówi Andrzej Gantner w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl. jego zdaniem, oznacza to, że firmy aktywnie próbują znajdować źródła oszczędności na najróżniejszych polach. O wiele lepiej potrafią także kalkulować koszty i zarządzać swoją ofertą cenową.

- Stąd coraz mniej problemów ze współpracą z sieciami wielkopowierzchniowymi. Raczej nie zdarza się aby firma nie potrafiła przeprowadzić dobrej analizy finansowej i ryzyka wynikającego z zawieranej umowy, a jeszcze 10 lat temu takie przypadki były nagminne, i nieuchronnie prowadziły do bankructwa - mówi dyrektor PFPŻ.

Jak podaje, 3-4 lata temu koszt współpracy z daną siecią mógł sięgać 20-25 proc. przychodów ze sprzedaży, była to więc bardzo poważna pozycja kosztowa.

- W ciągu ostatnich lat sporo się zmieniło, bardzo dużo podmiotów dystrybucyjnych przeszło na rozliczenia typu net-net, co pozwala szybciej i lepiej obliczyć koszty takiej współpracy dla przedsiębiorców - mówi Andrzej Gantner.

Jak tłumaczy, tego typu rozliczenia polegają na tym, że dostawca i dystrybutor zawierają umowę sprzedaży bez żadnych dodatkowych warunków, np. żadnych upustów itp. - Jest to czysta cena bez żadnych obciążeń. To dla przedsiębiorstw jest dobrym rozwiązaniem, bo mogą szybko się zorientować jaka jest faktyczna rentowność takiego kontraktu. To zmniejsza ryzyko wystąpienia dodatkowych kosztów, tzw. retrospekcyjnych. O takich rozwiązaniach kilka lat temu mało kto chciał rozmawiać i jej stosować - dodaje.

Przeczytaj także:

Dyrektor PFPŻ: Koszty surowców i opakowań rosną szybciej niż skala produkcji

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH