Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pora dnia silnie determinuje zachowania konsumentów

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-02-2010, 14:29

Praktycznie żaden z czynników nie determinuje zwyczajów w zakresie spożywania posiłków i napojów tak silnie, jak pora dnia - wynika z badania "Convenience w Europie", przeprowadzonego w 2009 roku po raz drugi w sponsorowanej przez Lekkerland Katedrze Convenience i Marketingu w European Business School (EBS) w Oestrich-Winkel.

- W dni robocze można dokonać rozróżnienia na "porannych zjadaczy", "południowych przeżuwaczy" i "wieczornych smakoszy". Dla porannego zjadacza najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, popołudniowy podjadacz woli porę lunchu, a wieczorny smakosz najchętniej je i pije właśnie wieczorem - tłumaczy dyrektor katedry Convenience i Marketingu w European Business School (EBS) prof. dr Sabine Möller, wyjaśniając różnice między preferencjami konsumentów.

Precyzyjne rozgraniczenie między porami posiłków często ulega zatarciu w czasie wolnym. Jednakże i tutaj badanie ujawniło pewne różnice. Zjadacze celowi chcą przede wszystkim szybko i w prosty sposób zaspokoić głód, natomiast zjadacze towarzyscy cenią sobie kontakty towarzyskie i przyjemną atmosferę w trakcie spożywania posiłków i napojów "po drodze".

Znaczenie, jakie konsumenci przywiązują do poszczególnych pór posiłków jest jednak różne w poszczególnych krajach. Niemcy i Austriacy mają względnie podobne preferencje - w tych krajach najczęstszym typem konsumenta jest "popołudniowy podjadacz", a tuż za nim plasuje się "wieczorny smakosz". W Szwajcarii "wieczornych smakoszy" jest dużo mniej niż "popołudniowych podjadaczy". "Poranni zjadacze" niezbyt często występują w Niemczech i Austrii, ale w Szwajcarii są już prawdziwą rzadkością: tylko 14 procent Szwajcarów deklaruje, że śniadanie jest ich najważniejszym posiłkiem.

- Taka wiedza na temat preferowanych pór posiłków ma ogromne znaczenie dla dostawców produktów convenience. W naszym badaniu wykazaliśmy klarowny związek pomiędzy najważniejszym posiłkiem a miejscem, w którym jest on spożywany - mówi prof. Möller. - Na przykład osoby, dla których szczególnie ważne jest śniadanie, zwykle jedzą je w domu. Z możliwości konsumpcji "po drodze" korzystają zazwyczaj przy mniej ważnych posiłkach - dodaje.

Rano konsumenci w Niemczech, Austrii i Szwajcarii mają bardzo różne preferencje, jeżeli chodzi o napoje. Gorące napoje są niezastąpione w Niemczech. Ponad połowa respondentów - niezależnie od tego, czy są "porannymi zjadaczami", "popołudniowymi przeżuwaczami" czy "wieczornymi smakoszami" - nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez porannej kawy czy herbaty.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH