Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Powstała platforma do współpracy włoskich producentów z restauracjami i sklepami w Polsce

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 23-09-2016, 15:54
Powstała platforma do współpracy włoskich producentów z restauracjami i sklepami w Polsce
Fot. shutterstock

W ramach programu ITALIAN FOOD XP - Experience Italy South and Beyond, 400 producentów żywności i wina z południowych Włoch uruchomiło multimedialną platformę italianfoodxp.it, aby współpracować z restauracjami i sklepami z 12 krajów Europy, w tym i z Polski.

– Głównym celem projektu jest przybliżenie restauracjom, sklepom i klientom z 12 krajów Europy, w tym i z Polski, certyfikowanych produktów spożywczych (DOP/IGP/BIO) z regionów Południowych Włoch. Około 400 producentów poniżej 40 roku życia zostało zaangażowanych do projektu i wyłonionych w drodze konkursu publicznego z następujących regionów: Bazylikata, Kalabria, Kampania, Apulia, Sardynia i Sycylia. W Polsce organizatorem tego wydarzenia jest Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Anna Monika Stępień z Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce.

Projekt obejmuje m.in. współpracę z włoskimi restauracjami w 12 krajach.

– Aby wspierać eksport tych produktów za granicę, postawiliśmy przede wszystkim na ponad 200 włoskich restauracji w 12 krajach europejskich (Wielka Brytania, Szwecja, Dania, Holandia, Belgia, Niemcy, Francja, Szwajcaria, Hiszpania, Czechy, Polska i Bułgaria), wybranych spomiędzy 2.000 restauracji certyfikowanych znakiem ‘Ospitalia’ Italiana’. W Polsce, spośród 11 certyfkowanych restauracji do inicjatywy przyłączyło się 7 restauracji z Warszawy i Wrocławia – tłumaczy Anna Monika Stępień.

Dodaje, że właściciele restauracji zostali zaproszeni do poznawania firm produkcyjnych zaangażowanych w projekt oraz do bezpośredniego współdziałania z nimi w celu dostarczenia lokalnych produktów z Południa Włoch.

- Inicjatywa obejmuje również włoski etap wspierania wprowadzenia do obrotu produktów lokalnych poprzez program wycieczek edukacyjnych, który odbywa się we współpracy z włoskimi izbami handlowymi, we wrześniu i pażdzierniku w każdym regionie Południa Włoch. Delegacje zagraniczne wybranych krajów będą złożone z kupujących, importerów, tour operatorów, biur podróży i ekspertów od komunikacji w food & tourism (około 400 specjalistów). Izba Włoska zorganizowała dwie delegacje w Apulii i Kalabrii selekcjonując kupców / importerów, którzy spotkają się z producentami biorącymi udział w projekcie – wyjaśnia Anna Monika Stępień.

Projekt jest oparty na strategii cyfrowej, która koncentruje się na promowaniu produktów i żywności certyfikowanej z południowych regionów Włoch oraz na producentach zaangażowanych poprzez platformę zintegrowaną z siecią włoskich restauracji na świecie, które otrzymały certyfikat 'Ospitalità Italiana'. Jest już aktywna platforma multimedialna www.italianfoodxp.it , a także wielojęzyczna strona Facebook dla wszystkich krajów uczestniczących w projekcie z możliwością dzielenia wszystkich treści na innych social network.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 983) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH