REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Augeo: Kryzys stworzył silny impuls konsolidacyjny

  • Autor: Magdalena Brzózka, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 22-02-2011, 10:54
Prezes Augeo: Kryzys stworzył silny impuls konsolidacyjny
Dariusz M. Budzeń, prezes zarządu Augeo Ventures

- Ośrodkami konsolidacji branży spożywczej są firmy najsilniejsze, które mają pomysł na rozwój, przemyślaną strategię, które trzymają koszty pod kontrolą, wykorzystują efekt skali, korzystają z efektywnej sieci dystrybucji. Spowolnienie gospodarcze wyzwoliło impuls konsolidacyjny, którego efekty widać już na rynku - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl, Dariusz M. Budzeń, prezes zarządu Augeo Ventures.

REKLAMA

- Zjawisko konsolidacji branży spożywczej zdecydowanie nasiliło się w ubiegłym roku. Wiązało się to z większą akceptacją przez sprzedających, faktu, że wyceny z 2007 r. już raczej szybko nie powrócą. Nazwałbym to pewnym "przełomem mentalnym", co w połączeniu z trwającą niepewnością na wielu rynkach, prowadziło do wielu transakcji. Również kupujący nabrali przekonania o trwałości dobrej koniunktury i gotowi są do płacenia wyższych cen - mówi Dariusz Budzeń, prezes Augeo Ventures.

Zdaniem eksperta ciekawym wątkiem trendu konsolidacyjnego jest przejęcie firmy Pifo Eko-Strefa przez Bakalland za 57 mln zł.

- Co jest ciekawe transakcja ta w ok. 85 proc. jest sfinansowana długiem. To jest bardzo zachęcające, bo oznaczać może, że banki bardziej otwarcie zaczęły podchodzić do tego typu transakcji w tym sektorze - mówi Dariusz Budzeń.

Jego zdaniem obecnie rynek charakteryzuje to, że spółki z branży spożywczej znacząco poprawiły swoje wyniki, wróciły do poziomów z 2007 i 2008 r., a poziom WIG-u spożywczego poprawił wartości sprzed kryzysu. Wartość indeksu WIG-Spożywczy wzrosła od "dołka" z roku 2009 o ponad 280 proc. podczas, gdy chociażby wartość WIG20 zwiększyła się o niecałe 125 proc.

- Nie tylko spółki giełdowe dobrze sobie radzą, również duże firmy prywatne świetnie funkcjonują. Przykładem może być Maspex, który w 2010 r. poprawił wyniki z 2009 r. (wzrost przychodów o 3,53 proc. do 2 519 mln zl), podobnie jest z firmą Kamis (15 proc. wzrost eksportu). Docierają do nas plotki, że właściciel Kamisu może zacząć się przyglądać ofertom sprzedaży, które otrzymuje - mówi Dariusz Budzeń.

Jego zdaniem, z uwagi na swą niekwestionowaną pozycję rynkową, Kamis budzi od wielu lat zainteresowanie potencjalnych nabywców, zarówno branżowych jak i funduszy private equity i to nie tylko w Polsce.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Taxi-gsm 23-02-2011, 11:06:
Oj prosty jest ten świat wg. Pana Prezesa. Ładni, bogaci i wygadani przejmują brzydkich, biednych matołów. A co do właściciela Kamisu, toż on oficjalnie już mówił, którą część biznesu sprzeda. Dla porządku Panie Prezesie zostawi sobie herbatki.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH