REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Blikle: W Warszawie zmieści się jeszcze kilkanaście naszych cukierni

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-03-2011, 20:08
Prezes Blikle: W Warszawie zmieści się jeszcze kilkanaście naszych cukierni
Na fot. Łukasz Blikle, prezes A. Blikle

Rok zaczęliśmy od restrukturyzacji firmy, od spłaszczenia jej struktury. Odbyła się optymalizacja zatrudnienia. Dzięki tym działaniom, możliwe stało się przyspieszenie procesów decyzyjnych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozwyczy.pl Łukasz Blikle, prezes A. Blikle.

REKLAMA
- W styczniu przejął Pan fotel prezesa firmy. Jakie są Pana plany na 2011 r.?

- Rok zaczęliśmy od restrukturyzacji firmy, od spłaszczenia jej struktury. Odbyła się optymalizacja zatrudnienia. Dzięki tym działaniom, możliwe stało się uproszczenie i przyspieszenie procesów decyzyjnych. Równolegle cały czas rozwijaliśmy naszą działalność cukierniczo-restauracyjną. Co prawda w tym roku nie przewidujemy raczej otwarcia nowych własnych placówek, jednak uruchomione zostaną co najmniej dwie placówki w systemie franczyzy. Obie na terenie Warszawy.

- Franczyza niesie ze sobą ryzyko spadku jakości usług...

- Oczywiście, każda franczyza budzi takie obawy. W tej chwili udoskonalamy proponowany przez nas model franczyzowy, powstaje m.in. nowy rodzaj umowy. Wdrażamy rozwiązania, które mają zapobiec ryzyku spadku jakości. Zaznaczam, że wszystkie produkty marki Blikle, także te oferowane w lokalach franczyzowych, wytwarzane są u nas. Kluczowe jest też „zarządzanie świeżością".

- Dlaczego zdecydował się Pan na rozwój poprzez franczyzę?

- Franczyza to bezinwestycyjny system rozwoju sieci sprzedaży. Jej znaczenie jest niebagatelne. Wśród korzyści jakie ze sobą niesie jest m.in. penetracja rynku przez markę, która dociera do coraz większej ilości gospodarstw domowych w nowych lokalizacjach geograficznych. Obecnie planujemy wprowadzić nowy machanizm, który w sytuacji, kiedy franczyzantowi działalność nie pójdzie dobrze, pozwoli nam odnajmować, bądź przejmować punkty od biorców franczyzy. W ten sposób nie stracimy danej lokalizacji. Będziemy prowadzić ją sami lub poszukamy nowego operatora.

- W stolicy jest duża konkurencja w branży cukierniczej?

- Oceniam, że tak, ale jednocześnie jest też miejsce na rozwój. W ciągu najbliższych lat na rynku z pewnością zmieści się jeszcze kilkanaście naszych cukierni.

Kolejny fragment wywiadu  z Łukaszem Blikle, prezesem A. Blikle już wkrótce w serwisie portalspozywczy.pl

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kazik 03-03-2011, 22:15:
Ble.ble.ble.ble.........aż tyle można się dowiedzieć z tego artykułu.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 546) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH