Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes PIH: Brak rzetelnej informacji o zanieczyszczeniach w żywności szkodzi gospodarce

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 28-01-2013, 20:29
Prezes PIH: Brak rzetelnej informacji o zanieczyszczeniach w żywności szkodzi gospodarce
Waldemar Nowakowski, Prezes Zarządu Polskiej Izby Handlu

Polska Izba Handlu wskazuje, że w wypadku wykrycia takich przypadków jak z solą wypadową, podrabianym suszem jajecznym czy trutką na gryzonie, które mogły trafić do odbiorców i konsumentów ważna jest nie tylko szybkość, lecz również sposób postępowania.

- Brak szybkiej i rzetelnej informacji o źródłach zagrożonych produktów prowadzi do rozmycia odpowiedzialności i rozłożenia jej na całą branżę. Poza zagrożeniem dla konsumenta szkodzi to również polskiej gospodarce - mówi Waldemar Nowakowski, Prezes Zarządu Polskiej Izby Handlu.

W związku z kolejną sytuacją wykrycia szkodliwej substancji w dużej partii produktów spożywczych (środek gryzoniobójczy w mleku w proszku do wyrobu słodyczy) Polska Izba Handlu przypomina o wniosku skierowanym w ubiegłym roku do premiera oraz ministra rolnictwa i rozwoju wsi, w którym apelowała o utworzenie jednolitej kontroli żywności w Polsce, w miejsce 7 odrębnych instytucji, które obecnie się tym zajmują.

- W sytuacji, w której sektor produkcji i handlu żywnością boryka się z obniżoną koniunkturą nie możemy sobie pozwolić na dalsze naruszenie wizerunku polskich produktów. Narażona jest także wiarygodność Polski jako partnera handlowego, a produkty, którym nie można ufać - zwyczajnie nie będą się sprzedawać - dodaje prezes Izby .

- Jeśli polski rząd, mimo tylu alarmujących przesłanek będzie nadal zwlekał z ujednoliceniem i opracowaniem transparentnych mechanizmów kontroli żywności od pola do stołu, polskie produkty spożywcze nadal mogą tracić zaufanie konsumentów w kraju, jak również odbiorców zagranicznych - ostrzega Nowakowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Andrzej 30-01-2013, 14:39:
Panie Waldek, jak pytam w Sanepidzie albo inspekcji handlowej, kto pozwala sprzedawać mięso i wędliny z samochodów, które tylko ładnie wyglądają ale często ladę chłodniczą mają wyłączoną, ciepłej wody zużywają 3 litry na dzień, o toalecie- zapomnij, to mi urzędasy wciskają kit, że zgłoszeń od konkurencji nie przyjmują. Będzie cieplej i mięsko samo z samochodów samo wypełznie - ale jeśli spółdzielnia Nova w Jastrzębiu ma biznes, żeby kasować czynsz za setki bud na kółkach i bez, to wszystko to stanowi wolną amerykankę. Ot takie porządki

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH