REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes SPAR: Pracujemy nad konceptem "food to go". Wkrótce ruszymy z testami

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-04-2011, 14:54
Prezes SPAR: Pracujemy nad konceptem
Wojciech Bystroń, prezes zarządu Spar Polska

- Za 2-3 miesiące projekt "food to go" przetestujemy w dwóch lokalizacjach - zdradza w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wojciech Bystroń, prezes zarządu Spar Polska.

REKLAMA
SPAR Polska korzysta z rozwiązań przetestowanych już w zagranicznej centrali, czy jakiś nowy koncept może się wkrótce pojawić w Polsce?

- SPAR International jest dla nas bardzo pomocny, jeśli chodzi o kreowanie i wdrażanie pewnych rozwiązań. Jednak każda organizacja krajowa wypracowuje własny schemat funkcjonowania. Korzystając z doświadczeń Irlandii, Wielkiej Brytanii, Austrii, a nawet RPA, dostosowujemy je do naszych warunków.

Tak jest właśnie z projektem, nad którym aktualnie pracujemy, czyli „food to go". Nie będzie on bezpośrednim przełożeniem z innego rynku na polski, tylko koncepcją odpowiednio zaadaptowaną na potrzeby klientów kraju znad Wisły: z naszymi potrawami, poziomem cenowym. Skonstruowaną tak, by ją dopasować do różnej wielkości sklepów.

Jak to ma wyglądać?

„Food to go" zaczyna się od kanapki, ale asortyment można rozwinąć do kilkudziesięciu produktów, a w poszczególnych lokalizacjach bazować na tej części, która najlepiej się sprawdzi. Przykładowo w Irlandii funkcjonują sklepy, które można pomylić z restauracją, jak i formaty zbliżone do naszych - z kącikiem kawowym oraz niewielką częścią „food to go" i zdecydowaną przewagą części spożywczo-chemicznej.

Jaką powierzchnię ma zająć część gastronomiczna i jakie są prognozy dotyczące jej obrotów?

- Będzie to uzależnione od lokalizacji. W Irlandii jeden ze wizytowanych przez nas sklepów o powierzchni 180 mkw. był w większości przeznaczony na gastronomię, a dania na wynos generowały 90 proc. obrotu. Były też takie placówki, gdzie przychody z działu „food to go" wynosiły około 15-20 procent ich sprzedaży W SPAR w Rosji supermarkety robią 20-30 proc. obrotów na daniach na wynos, a trzeba zaznaczyć, że marża na takich produktach jest wysoka.

Na jakim etapie jest projekt?

Aktualnie dostosowujemy ten projekt do potrzeb rodzimego rynku, tak by w różnych lokalizacjach osiągnąć zamierzony efekt. Za 2-3 miesiące przetestujemy go w dwóch lokalizacjach, w jednej z nich część ta zajmie 60 mkw. Prawdopodobnie po około czterech miesiącach przeniesiemy testy do innych sklepów. Część z daniami na wynos to w tej chwili jedyna droga, żeby podnieść marżę sklepów. Nie da się już kupować dużo taniej a duża konkurencja dyskontów nie pozwala na stosowanie wyższych marż.

Cały wywiad z prezesem zarządu sieci Spar Polska już wkrótce w serwisie portalspozywczy.pl

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jaga 17-04-2011, 08:43:
jeszcze nie słyszałem aby jakiś projekt wyszedł , za którym stoi Bac-Pol.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 308) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH