Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Regionalne produkty żywnościowe będą łatwiej dostępne

  • Autor: PAP
  • Data: 25-10-2013, 19:36
Regionalne produkty żywnościowe będą łatwiej dostępne

Nawiązanie współpracy między producentami regionalnej żywności i właścicielami sklepów zajmujących się jej sprzedażą, a także pozyskanie nowych członków, to najważniejsze efekty zakończonej w piątek konferencji Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.

Jak oceniła w piątek PAP Renata Dyląg z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, konferencja przyniosła konkretne efekty. "Przede wszystkim producentom regionalnych produktów żywnościowych udało się nawiązać współpracę z właścicielami sklepów z tego typu żywnością, dzięki czemu będą mieli ułatwioną dystrybucję swoich produktów. Poza tym, część firm reprezentowanych na konferencji, jest zainteresowana uczestnictwem w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Jest to już teraz dość znana marka, co daje jej uczestnikom pewien prestiż" - powiedziała.

W opinii dyrektora Wydziału Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego Pawła Czyszczonia, konferencja miała także charakter promocyjny. "Zależało nam na tym, aby uczestnicy spotkania wymienili doświadczenia związane z realizacja przedsięwzięć promujących regionalną żywność. Niezwykle ważne było również umożliwienie nawiązania współpracy pomiędzy producentami produktów lokalnych, tradycyjnych i ekologicznych a restauratorami i hotelarzami, którzy serwując te wyroby wpływają na ich popularyzację" - powiedział PAP Czyszczoń.

Podczas zakończonego w piątek dwudniowego spotkania uczestnicy Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, a także jej przyszli członkowie oraz specjaliści zajmujący się tą tematyką, mogli nie tylko dowiedzieć się więcej o funkcjonowaniu sieci, ale również wymienić doświadczenia oraz porozmawiać na temat najważniejszych zagadnień związanych z regionalną żywnością.

Uczestnicy konferencji odwiedzili także producentów żywności z terenu Dolnego Śląska, którzy są wizytówką regionu w produkcji wyrobów spożywczych, certyfikowanych znakiem sieci. Zwiedzili m.in. zakład przetwórstwa mięsnego "Galicja" w Niemczy, zakłady "Olvita" wytwarzające oleje tłoczone na zimno oraz gospodarstwo ekologiczne "Kozia Łąka" w Łomnicy.

Organizatorami wrocławskiego spotkania był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska zrzesza ok. 40 producentów, handlowców, przetwórców produktów regionalnych, a także restauratorów, którzy chcieliby zaproponować swoim gościom potrawy wyraźnie powiązane z regionem. Certyfikowane przedsiębiorstwa oferują wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzane z lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH