Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Regionalne produkty żywnościowe będą łatwiej dostępne

  • Autor: PAP
  • Data: 25-10-2013, 19:36
Regionalne produkty żywnościowe będą łatwiej dostępne

Nawiązanie współpracy między producentami regionalnej żywności i właścicielami sklepów zajmujących się jej sprzedażą, a także pozyskanie nowych członków, to najważniejsze efekty zakończonej w piątek konferencji Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.

Jak oceniła w piątek PAP Renata Dyląg z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, konferencja przyniosła konkretne efekty. "Przede wszystkim producentom regionalnych produktów żywnościowych udało się nawiązać współpracę z właścicielami sklepów z tego typu żywnością, dzięki czemu będą mieli ułatwioną dystrybucję swoich produktów. Poza tym, część firm reprezentowanych na konferencji, jest zainteresowana uczestnictwem w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Jest to już teraz dość znana marka, co daje jej uczestnikom pewien prestiż" - powiedziała.

W opinii dyrektora Wydziału Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego Pawła Czyszczonia, konferencja miała także charakter promocyjny. "Zależało nam na tym, aby uczestnicy spotkania wymienili doświadczenia związane z realizacja przedsięwzięć promujących regionalną żywność. Niezwykle ważne było również umożliwienie nawiązania współpracy pomiędzy producentami produktów lokalnych, tradycyjnych i ekologicznych a restauratorami i hotelarzami, którzy serwując te wyroby wpływają na ich popularyzację" - powiedział PAP Czyszczoń.

Podczas zakończonego w piątek dwudniowego spotkania uczestnicy Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, a także jej przyszli członkowie oraz specjaliści zajmujący się tą tematyką, mogli nie tylko dowiedzieć się więcej o funkcjonowaniu sieci, ale również wymienić doświadczenia oraz porozmawiać na temat najważniejszych zagadnień związanych z regionalną żywnością.

Uczestnicy konferencji odwiedzili także producentów żywności z terenu Dolnego Śląska, którzy są wizytówką regionu w produkcji wyrobów spożywczych, certyfikowanych znakiem sieci. Zwiedzili m.in. zakład przetwórstwa mięsnego "Galicja" w Niemczy, zakłady "Olvita" wytwarzające oleje tłoczone na zimno oraz gospodarstwo ekologiczne "Kozia Łąka" w Łomnicy.

Organizatorami wrocławskiego spotkania był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska zrzesza ok. 40 producentów, handlowców, przetwórców produktów regionalnych, a także restauratorów, którzy chcieliby zaproponować swoim gościom potrawy wyraźnie powiązane z regionem. Certyfikowane przedsiębiorstwa oferują wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzane z lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH