Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rozwój sieci Szybki Kęs

  • Autor: Polska
  • Data: 17-03-2008, 13:37

Dariusz Winiarski był jednym z pierwszych w Polsce, którzy zauważyli, że na sprzedaży szybkiego jedzenia można nieźle zarobić, jeśli wybuduje się dużą sieć. Postawił na kebab - podaje dziennik Polska.

Chciał być trenerem judo. Nie wyszło. Zbudował za to największą w Polsce sieć barów z kebabem. Dziś tego wyboru nie żałuje: jego firma Restauracje Polskie ma 30 barów Szybki Kęs w południowo-wschodniej Polsce. To obecnie jedna z największych w naszym kraju sieci fastfoodowych o całkowicie polskim kapitale. Większe jest tylko Kurcze Pieczone, które ma ponad 80 barów z kurczakami z rożna i zapiekankami.

Przygodę z gastronomią zaczął przez przypadek. Chciał być trenerem judo i marzył o dalekich podróżach, dlatego kiedy nadarzyła się okazja studiów w Chinach - nie wahał się. Jednak życie w tym kraju nie przypadło mu do gustu i po roku wrócił. Z Chin przywiózł świadectwo ukończenia kursu gotowania zgodnie z tajnikami kuchni chińskiej. Nie myślał jednak, że będzie to początek zawodowej przygody z gastronomią. Kończył studia, rozkręcił firmę importującą produkty z Chin.

W połowie lat 90. podczas zakupów w hurtowni Makro wpadł na pomysł uruchomienia przy hali małego baru z potrawami kuchni chińskiej. Kuchnia Dalekiego Wschodu była wówczas bardzo popularna, a polski rynek gastronomiczny raczkował: na ulicach dominowały siermiężne budki, a zachodnie sieci restauracji stawiały dopiero pierwsze kroki. W krótkim czasie, razem ze wspólniczką Jolantą Białek, uruchomił ponad 10 punktów, m.in. w Krakowie Zabrzu, Rybniku, Katowicach i Bielsku-Białej.

Początki nie były łatwe. W kilku barach w Krakowie i Rzeszowie szło świetnie, ale na Śląsku przychody nie były zadowalające, choć widział w swych barach kolejki. Wkrótce odkrył , że to "przedsiębiorczy" pracownicy część przychodów zgarniają do własnej kieszeni, dolewają wody do ryżu, wstawiają swoje produkty, co też źle wpływało na jakość. A poza tym - zainteresowanie polskiego społeczeństwa chińskimi daniami spadło m.in. po tym, jak sanepid, kontrolując budki w kilku miastach Polski, dopatrzył się licznych nieprawidłowości. W końcu w 2002 r. postanowił sprzedać punkty na Śląsku i skupić się na poszerzaniu działalności w Krakowie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH