Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ruszyła wielkanocna zbiórka żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 15-03-2013, 12:51

W wybranych sklepach rozpoczęła się w piątek wielkanocna zbiórka żywności organizowana przez Federację Polskich Banków Żywności. Przez trzy dni 20 tys. wolontariuszy będzie zachęcać do kupna dodatkowych produktów i przekazania ich potrzebującym.

Wolontariuszy będzie można spotkać w 1,7 tys. sklepach przy specjalnie oznaczonych koszach. "Będą zachęcać klientów sklepów spożywczych, aby zrobili trochę większe zakupy i podzielili się nimi z tymi, którzy na co dzień są niedożywieni" - poinformowała PAP Agnieszka Bielska z Federacji Polskich Banków Żywności.

Zebrane produkty zostaną przekazane stowarzyszeniom i organizacjom charytatywnym. Dzięki nim jeszcze przed świętami żywność trafi do tych, którzy jej najbardziej potrzebują, m.in. do bezdomnych, rodzin wielodzietnych, osób bezrobotnych, samotnie wychowujących dzieci, starszych i niepełnosprawnych.

Najbardziej przydatne są artykuły spożywcze o długim terminie ważności, np. cukier i olej, wszystkie produkty niezbędne do przygotowania świątecznych potraw, a także konserwy warzywne oraz mięsne.

Tegoroczną zbiórkę prowadzi 21 Banków Żywności m.in. w Ciechanowie, Częstochowie, Chojnicach, Elblągu, Gorzowie Wielkopolskim, Krakowie, Lesznie, Łodzi, Olsztynie, Płocku, Siedlcach, Słupsku, Suwałkach, Białystoku, Tczewie, Toruniu, Pile. Szczegółowych informacji o zbiórkach, punktach, w których będą prowadzone, udzielają poszczególne Banki Żywności, do których kontakty dostępne są na stronie: www.bankizywnosci.pl.

W zeszłym roku, dzięki ofiarności darczyńców, udało się zebrać 240 ton produktów spożywczych.

Federacja Polskich Banków Żywności radzi także, jak przygotować się do świąt, by nie zmarnować jedzenia: policzyć, ile osób będzie uczestniczyć w świątecznych posiłkach, ile dni spędzimy w domu, a ile odwiedzając bliskich, przygotować kilka potraw w mniejszych porcjach, właściwie przechowywać żywność.

Szacuje się, że Polacy wyrzucają średnio 18 proc. swoich miesięcznych zakupów. Wartość żywności wyrzuconej w ciągu miesiąca to ok. 45 zł. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności w sumie w Polsce marnuje się ok. 4 mln ton żywności.

Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz niedożywieniu. Banki udzielają bezpłatnej pomocy żywnościowej ponad 3,5 tys. organizacji i instytucji społecznych, za pośrednictwem których trafia ona do ponad 1,5 mln osób najbardziej potrzebujących.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH