Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sfinks po I półroczu zanotował mniejsze przychody, ale i mniejszą stratę

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 01-09-2010, 07:51
Sfinks po I półroczu zanotował mniejsze przychody, ale i mniejszą stratę

Przychody Grupy Kapitałowej Sfinks Polska za pierwsze półrocze 2010 roku wyniosły 75,3 mln zł wobec 90,7 mln zł rok wcześniej. Odnotowana na poziomie skonsolidowanym strata netto przypadająca akcjonariuszom podmiotu dominującego wyniosła 17,1 mln zł wobec blisko 22 mln zł straty na koniec pierwszego półrocza w 2009 r.

- Zgodnie z założeniami skupiamy się w tym roku na zapewnieniu rentowności działania naszych restauracji oraz przygotowaniu spółki do rozwoju od 2011 roku. Z sukcesem zakończyliśmy wprowadzanie nowych umów franczyzowych, co pozwoliło na uporządkowanie zasad współpracy z naszymi restauratorami i będzie procentować w kolejnych latach. Ambitnym celem, jaki postawiliśmy sobie na ten rok, jest odbudowanie potencjału sieci sprzed okresu ogłoszenia upadłości, wskutek której Sfinks utracił kilkanaście kluczowych lokalizacji - mówi Mariola Krawiec-Rzeszotek, prezes zarządu Sfinks Polska SA.

Tylko w tym roku firma otworzyła już cztery restauracje i rozpoczęła inwestycje w kolejnych pięciu. W porównywanym okresie w ubiegłym roku w Grupie funkcjonowało o 19 restauracji więcej, dlatego według zarządu sprzedaż Grupy jest wciąż jeszcze niższa niż rok wcześniej. Jednak prezes ma nadzieję, że na sytuację spółki korzystnie wpłynie strategia, zakładająca m.in. otwieranie punktów typu express, wprowadzenie we wszystkich restauracjach Sphinx i WOOK możliwości zamówienia posiłków na wynos, a w wybranych - usług dowozu dań do klienta.

- Na wyniki pierwszego kwartału miały duży wpływ niesprzyjające czynniki zewnętrzne, które znacząco obniżyły poziom konsumpcji w branży. Przeciągająca się sroga zima, żałoba narodowa i powodzie sprawiły, że systematyczny wzrost sprzedaży obserwujemy dopiero od czerwca. Pozytywny wpływ na wyniki ma też wprowadzone w czerwcu nowe menu oraz promocje sprzedaży. W najbliższych tygodniach rozpoczniemy aktywną rekrutację kandydatów na franczyzobiorców zarówno do naszych pełnowymiarowych restauracji, jak i do nowo uruchamianego konceptu w segmencie fast casual dining. W ten sposób chcemy stopniowo ograniczać liczbę restauracji bezpośrednio prowadzonych przez spółkę, by skupić się na wprowadzaniu nowych konceptów i zarządzaniu systemami franczyzowymi w gastronomii - dodaje Mariola Krawiec-Rzeszotek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH