Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Handel

Sfinks przeprowadzi ofertę prywatną dla banków i ofertę publiczną

Sfinks planuje emisję do 7,4 mln akcji serii I w ramach oferty prywatnej z wyłączeniem prawa poboru, skierowaną dla banków wierzycieli spółki oraz ofertę publiczną do 14.889.406 akcji serii J z prawem poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy - wynika z ogłoszenia o zwołaniu NWZA spółki.


Autor: PAP
Data: 16-02-2011, 23:44

Cena emisyjna akcji serii I i J ma wynieść 5,65 zł za papier.

Sfinks podał, że akcje serii I w ramach subskrypcji prywatnej będą przeznaczone dla banków wierzycieli, co "przyczyni się do wypełnienia warunków porozumienia oraz oddłużenia spółki".

W styczniu Sfinks zawarł porozumienie z trzema bankami wierzycielami spółki, ING Bank Śląski S.A., PKO Bank Polski S.A. i Raiffeisen Bank Polska S.A., które przewiduje z jednej strony warunkowe umorzenie części wierzytelności banków, jak również opcję dokonania konwersji części wierzytelności ING Bank Śląski i PKO Bank Polski na akcje spółki.

W pierwszym wariancie porozumienie przewiduje możliwość konwersji 45 proc. wartości należności głównych ING Bank Śląski i PKO BP na akcje spółki nowej emisji, przy czym cena emisyjna wyniesie 5,65 zł za jedną akcję. W drugim wariancie przeprowadzona zostanie konwersja części wierzytelności ING Bank Śląski i PKO BP na akcje oraz umorzenie części wierzytelności, przy czym konwersja na akcje objęta zapisem każdego ze wskazanych banków i wartość umorzenia będą stanowiły taką samą część procentową, jaką będzie stanowiła spłata gotówkowa z uzyskanej w emisji nadwyżki środków finansowych.

Sfinks planuje także emisję w ramach oferty publicznej do 14.889.406 akcji s. J. Akcje zaoferowane zostaną dotychczasowym akcjonariuszom spółki. Za każdą posiadaną akcję Sfinksa przysługiwać będzie jedno prawo poboru akcji serii J uprawniające do objęcia jednej akcji serii J.

Proponowany dzień prawa poboru to 26 maja 2011r.

NWZA decydujące o emisjach odbędzie się 14 marca.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Sfinks RSS ALERT    /    restauracje RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.238.194.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.