Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Własne zakłady produkcyjne poprawią konkurencyjność cenową Intermarche w Polsce

  • Autor: ŁS, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-03-2015, 18:29
Sieć Intermarche uruchomi w Polsce własną ubojnię

Na 2017 r. należąca do Grupy Muszkieterów sieć Intermarche zaplanowała uruchomienie w Polsce własnej ubojni i zakładu przetwórczego mięsa wieprzowego. Firma rozważa przejęcie lub budowę fabryki od podstaw.

- Mamy w planach uruchomienie pierwszej fabryki w Polsce już w 2017 r. Chodzi o nasz największy wyróżnik na rynku, czyli mięso. Planujemy rozwijać działalność związaną z ubojem i konfekcję produktów z mięsa - mówi Krzysztof Waligórski, prezes sieci Intermarche.

Do uruchomienia własnego zakładu produkcyjnego zmusza Muszkieterów m.in. sytuacja na rynku pracy. - Coraz trudniej o fachowców, którzy prowadzą rozbiór mięsa na miejscu w sklepie. Oczywiście rozbiór i wędzarnie w placówkach zostaną utrzymane, ale do sklepów zostanie dostarczony towar w elementach. Co istotne, poprzez masę i wolumen zamówień, będziemy w stanie uzyskać lepsze ceny zakupu żywca, a tym samym będziemy mogli zaoferować klientom lepsze ceny produktów gotowych - wyjaśnia Krzysztof Waligórski.

Inwestycja jest niezwykle istotna w kontekście planów inwestycyjnych Grupy, które zakładają, że liczba sklepów Intermarche ma wzrosnąć z ok. 250 obecnie do 500 w roku 2020. Tak dynamiczny rozwój oznacza skokowy wzrost zapotrzebowania na mięso świeże oraz wędliny produkowane na miejscu w sklepach sieci.

Projekt uruchomienia własnych zakładów mięsnych przez Grupę Muszkieterów w Polsce jest na etapie analiz i planów. - Obecnie powołano grupę roboczą, która składa się ze specjalistów z naszej ubojni Vitre we Francji. Eksperci analizują polski rynek pod kątem najlepszych rozwiązań produkcyjnych. Bierzemy pod uwagę tak przejęcie, jak i budowę zakładu od podstaw - tłumaczy prezes Intermarche.

- Obecnie jesteśmy bliżej przejęcia już działającego zakładu - podkreśla Waligórski.

Jednocześnie zaznacza, że więcej informacji na temat realizowanego projektu, będzie mógł udzielić po podpisaniu listu intencyjnego z potencjalnym partnerem.

Polski oddział Grupy Muszkieterów rozważał także współprace z zakładami Vitre we Francji, która ma zakłady w regionie Bretanii. Jednak po analizach stwierdzono, że odległości są zbyt duże, a tym samym transport byłby zbyt kosztowny. - Nie mniej tego typu współpraca może zostać uruchomiana np. w kontekście mięsa wołowego wysokiej jakości. To może być kolejny nasz wyróżnik na rynku handlowym - dodaje Krzysztof Waligórski.

Najbardziej prawdopodobnym scenariuszem w przypadku uruchomienia ubojni w Polsce, jest wejście przez sieć Intermarche w spółkę z polskim partnerem, a następnie odkupienie udziałów w projekcie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 440) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH