Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sieci handlowe wydają więcej gazetek - raport

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-04-2015, 13:27
Sieci handlowe wydają więcej gazetek - raport
Supermarkety pragną być bliżej klienta, oferować mu wygodne zakupy i odciągnąć od sklepów specjalistycznych (fot. PTWP)

Instytut badawczy ABR Sesta dokonał analizy strategii sieci handlowych pod względem wydawanych przez nie gazetek promocyjnych. Z badań wynika, że wszystkie monitorowane sieci w 2014 roku opublikowały razem ponad 5 tys. gazetek promocyjnych, co oznacza, że klienci otrzymywali tygodniowo około 100 gazetek. Zawierały one ogółem prawie 1,4 mln promocji. Najwięcej gazetek wydały supermarkety (1226), hipermarkety (695), sieci C&C (590), dyskonty (480) oraz drogerie (347).

W 2014 roku nastąpił wzrost liczby wydawanych gazetek w każdej z badanych sieci. Największy odnotowano w supermarketach oraz dyskontach. Wzrost ten wynika z dodatkowych ofert tematycznych lub skrócenia czasu obowiązywania promocji. Oferta tematyczna już nie tylko „podrzuca pomysły”, ale również zachęca klienta do dodatkowych zakupów. Natomiast promocja, która trwa krócej niż dwa tygodnie, skłania do częstszych odwiedzin sklepu oraz zwiększa kontakt z marką sklepu.

- Sieci walczą o klienta i próbują to robić na różne sposoby. Gazetka promocyjna ma za zadanie przyciągnąć jego uwagę, zaprezentować asortyment dostępny w sklepie, zachęcić do zrobienia zakupów w sieci czy podkreślić unikatowość oferty. W gazetkach coraz częściej umieszczane są treści wychodzące poza typową promocję produktów tj. przepisy, wywiady, ciekawostki, podróże.  Należy też wziąć pod uwagę, że oferty promocyjne to duże obciążenie dla sieci, ponieważ wiążą się m.in. ze zmianą ekspozycji, właściwym poziomem zatowarowania, czy zmianą w systemie kasowym, mówi Anna Ruman, wiceprezes instytutu badawczego ABR Sesta.  

W 2014 roku nastąpił również niewielki wzrost udziału w powierzchni gazetek dla produktów FMCG wydawanych przez dyskonty (40 proc.). Natomiast hipermarkety i supermarkety stawiały większy nacisk na produkty świeże.

- Asortyment promowany w gazetkach jest wypadkową tego, co dana sieć posiada w sprzedaży i tego, co chce klientowi przekazać na swój temat. Większość oferty stanowią produkty szybkorotujące, takie jak żywność paczkowana, kosmetyki, detergenty, itp. Rośnie również udział produktów świeżych na wagę – mięsa, wędlin, warzyw, owoców, serów i ryb, dodaje Anna Ruman.

Większość sieci wydawała gazetki ogólnopolskie z podobną częstotliwością, jak w 2013 roku, także częściej tworzyła dwustronicowe ulotki. Zawierały one mniejszą liczbę ofert, ale często ich cena była  bardzo obniżona. W ten sposób, nie tracąc marży na wielu produktach, sieci zachęcały klientów do odwiedzin w sklepach i jednocześnie budowały swój wizerunek jako taniej sieci.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH