REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sieci handlowe zawyżają ceny produktów ekologicznych nawet o kilkaset procent

  • Autor: Polskie Radio
  • Data: 02-06-2014, 21:24

Produkty ekologiczne są smaczne i zdrowe, ale też bardzo drogie. Jak się okazuje przechodząc drogę od producenta do konsumenta zyskują na cenie ekstremalnie nawet kilkaset procent - i co ważne sami producenci nie maja na to większego wpływu.

REKLAMA

Dzwonił do nas konsument z Torunia i pytał się czy to prawda, że nasz twaróg w wiaderku kosztuje 36 zł. Tymczasem my go sprzedajemy po 12 zł - zauważa prezes. Przy takiej polityce handlowej trudno będzie upowszechnić zdrowe produkty - dodaje. Dodaj do playlisty

Sytuację wyjaśnia Kazimierz Snieżek prezes jedynej na południu Polski ekologicznej mleczarni w Jasienicy Rosielnej. - W tej chwili rolnicy narzekają, bo nie ma bezpośredniej dopłaty za produkt ekologiczny. My w spółdzielni dopłacamy 10 proc. do normalnej ceny. Nie jest to dużo, bo jako producent, chcemy te produkty ekologiczne promować u przeciętnego konsumenta - wyjaśnia prezes.

W ofercie spółdzielni z produktów ekologicznych można znaleźć mleko 2 proc., masło i twaróg. - Wybraliśmy podstawowy asortyment, żeby każda matka mogła go kupić i dać swojemu dziecku. Źle przedstawia się sytuacja w szkołach i przedszkolach. Tam są organizowane przetargi i wybierają produkt najtańszy, gorszy jakościowo, przemysłowy - ostrzega Kazimierz Snieżek.

Mleko ekologiczne w ofercie spółdzielni jest o 20 groszy droższe, a masło kosztuje o 3 zł więcej za kilogram. - Dzwonił do nas konsument z Torunia i pytał się czy to prawda, że nasz twaróg w wiaderku kosztuje 36 zł. Tymczasem my go sprzedajemy po 12 zł - zauważa prezes. Przy takiej polityce handlowej trudno będzie upowszechnić zdrowe produkty - dodaje.

Według sondażu TNS ponad 1,5 mln czyli jedynie 4 proc. Polaków kupuje żywność ekologiczną regularnie, a kolejne 26 proc. kupuje sporadycznie, jednocześnie deklarując, że chciałoby kupować ją częściej - ale jest za droga.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kubanek 03-06-2014, 09:09:
Zgadzam się w pełni. Nie dotyczy to tylko żywności ekologicznej, ale ogólnie, żywności wysokiej jakości, także tej tradycyjnej lub regionalnej. We Włoszech czy Francji, rolnik sprzedaje przetworzone wyroby, wprost z domu, obojętnie czy to soki, cydry, oliwa z oliwek, kiełbasa czy cokolwiek innego. Dopóki to się nie zmieni, będzie syf, kiła i mogiła.
Sama żywności ekologiczna, ta certyfikowana to jednak jedno wielkie oszustwo, skala oszustw w UE idzie w setki milionów euro, we Włoszech, zajmuje sie tym mafia, w Niemczech fałszuje się też na potęgę. Jedyna rada, to jeśli już ktoś chce to kupować, niech kupuje przez internet, od producenta, najlepiej produkty lokalne lub polskie. Śmiech mnie ogarnia gdy czytam, że marchew ze Szwajcarii czy cebula z Hiszpanii jest "ekologiczna". Chyba nie dla klimatu.
  • aska 03-06-2014, 00:31:
No cóż, jak długo rolnik nie będzie mógł faktycznie prowadzić sprzedaży bezpośredniej, tak długo zdrowa żywność ekologiczna będzie poza zasięgiem przeciętnej rodziny.
I pewnie niestety o to chodzi.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH