Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Skill mismatch dotyka również branży spożywczej i handlowej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 01-04-2016, 11:22
Skill mismatch dotyka również branży spożywczej i handlowej
Skill mismatch dotyka również branży spożywczej i handlowej. Fot. shutterstock

Zjawisko niedopasowania kwalifikacji pracowników do potrzeb pracodawców (tzw. skill mismatch) jest jednym z częstych problemów rekrutacyjnych w sektorze spożywczym – mówi dla serwisu portalspozywczy.pl Daria Dąbrowska, ekspert rynku pracy Antal.

Daria Dąbrowska podkreśla, że zjawisko pojawia się, gdy mimo występującego bezrobocia wolne miejsca pracy istnieją, a firmy nie mogą znaleźć na nie kandydatów o pożądanych kompetencjach. W efekcie liczba bezrobotnych w niektórych zawodach jest bardzo duża, podczas gdy w innych występuje deficyt pracowników. 

– Coraz częściej obserwujemy to zjawisko w sektorze spożywczym. Możemy wyróżnić dwie główne przyczyny tej sytuacji. Przede wszystkim jest to niedopasowany do potrzeb rynku pracy system edukacji. Szkoły co rok wypuszczają na rynek rzesze absolwentów, których kompetencje odbiegają od oczekiwań pracodawców – tłumaczy dla serwisu portalspozywczy.pl Daria Dąbrowska, ekspert rynku pracy Antal. 

Dodaje, że w branży spożywczej nieustannie poszukiwani są kasjerzy, sprzedawcy i przedstawiciele handlowi. Brakuje osób, które już po szkole średniej są przyuczone do zawodu i mogą rozpocząć pracę od zaraz.  

– Pracodawcy poszukują również wykwalifikowanych pracowników na takie stanowiska, jak kupiec czy category manager. Do niedawna system edukacji w ogóle nie oferował młodym ludziom takich kierunków kształcenia. Obecnie niektóre uczelnie wprowadziły do swoich programów roczne studia podyplomowe, które mogą stać się odpowiedzią na to zapotrzebowanie rynku – wyjaśnia Daria Dąbrowska. 

Kolejną przyczyną według ekspertki jest emigracja zarobkowa, która zmniejsza pulę potencjalnych pracowników. 

– Wiele spożywczych sieci handlowych otwiera swoje sklepy w mniejszych miejscowościach. Znalezienie tam wykwalifikowanej kadry często jest dużym wyzwaniem, a relokacja pracowników z większych ośrodków jest praktycznie nierealna – tłumaczy Daria Dąbrowska.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH