Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spada spożycie większości podstawowych artykułów żywnościowych

  • dlahandlu.pl
  • Autor: dlahandlu.pl
  • Data: 29-05-2014, 16:14

Jak podaje GUS, nadal najwyższy udział w strukturze wydatków gospodarstw domowych miały żywność i napoje bezalkoholowe - 24,9 proc. W 2013 roku zanotowano dalszy spadek ilościowego spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych oraz niewielki wzrost spożycia produktów makaronowych.

W ubiegłym roku w gospodarstwach domowych ogółem przeciętny miesięczny dochód rozporządzalny na osobę ukształtował się na poziomie 1299 zł i był realnie wyższy o 0,7 proc. od dochodu z roku 2012 r. Przeciętne miesięczne wydatki w gospodarstwach domowych na osobę w 2013 r. wyniosły 1062 zł i pozostały realnie na tym samym poziomie jak w roku 2012 , a wydatki na towary i usługi konsumpcyjne wyniosły średnio 1018 zł.

Według GUS, nadal najwyższy udział w strukturze wydatków ogółu gospodarstw domowych miały wydatki na żywność i napoje bezalkoholowe - 24,9 proc., przy czym w gospodarstwach pracujących na własny rachunek stanowiły one 21,2 proc., a w gospodarstwach rolników - 31,5 proc.

W 2013 roku zanotowano dalszy spadek ilościowego spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych oraz niewielki wzrost spożycia makaronów i produktów makaronowych.

W 2013 r. najbardziej spadło spożycie ryb (o 19,0 proc.), serów (o 12,6 proc.), wędlin i przetworów mięsnych (o 11,6 proc.) oraz tłuszczów zwierzęcych (o 10,5 proc.). Zmniejszyło się również spożycie owoców (o 0,6 proc.), dla których w roku poprzednim zanotowano największy wzrost.
W 2013 r. wzrosło jedynie spożycie makaronu i produktów makaronowych (o 2,8 proc.), a spożycie masła pozostało na tym samym poziomie.

Spożycie żywności jest silnie powiązane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie w porównaniu z gospodarstwami domowymi w miastach charakteryzują się nieco innym modelem żywienia. Mieszkańcy miast obok owoców, serów i jogurtów w porównaniu z mieszkańcami wsi spożywali przeciętnie miesięcznie w przeliczeniu na 1 osobę więcej wód mineralnych lub źródlanych, soków owocowych, ryb, soków warzywnych, natomiast mniej mleka, jaj oraz mięsa warzyw, cukru, pieczywa i produktów zbożowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 551) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH