Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Społeczeństwo się bogaci. Zmieniają się nawyki żywieniowe

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-11-2015, 15:17
Społeczeństwo się bogaci. Zmieniają się nawyki żywieniowe
Fot. Shutterstock

Podstawową przyczyną ekonomiczną zmian modelu żywienia Polaków jest proces bogacenia się społeczeństwa. To jednak nie poziom cen żywności oraz naszych dochodów jest powodem spadku spożycia per capita większości podstawowych kategorii żywnościowych. Kluczowe są zmiany społeczno-ekonomiczne dotyczące sposobów żywienia – wynika z raportu „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności” przygotowanego przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas.

Autorzy raportu podkreślają znaczenie bogacenia się społeczeństwa w zmianie modelu żywienia Polaków. Równolegle jednak w procesie transformacji miały miejsce silne wzrosty cen żywności. W konsekwencji dopiero w roku 2004 skumulowany wzrost dochodu do dyspozycji gospodarstw domowych przekroczył skumulowany wzrost cen. Obecnie dostępność żywności dla przeciętnego mieszkańca Polski, czyli siła nabywcza dochodów w przeliczeniu jedynie na żywność, jest wyższa o około 50 proc. niż na początku okresu transformacji. Z drugiej strony udział żywności w koszyku konsumpcyjnym spadł z 48 proc. w 1991 do 24,6 proc. w 2014 roku.

Duży wpływ na zwyczaje żywieniowe Polaków ma szereg zjawisk społeczno-ekonomicznych. Wśród nich warto wskazać wzrost konsumpcji w punktach gastronomicznych oraz produktów przetworzonych przy ogólnym zmniejszeniu spożycia. Jak wynika z raportu, oprócz wzrostu zamożności Polaków wpływa na to wydłużenie czasu pracy oraz dłuższy przeciętny czas spędzany w drodze do niej.

W latach 2006-2014 wydatki Polaków na usługi związane z konsumpcją poza domem zwiększyła się ponad trzykrotnie do 40,62 zł na osobę miesięcznie.

Zmiana stylu życia wpływa na zmniejszenie zapotrzebowania na energię. Tryb życia jest mniej energochłonny, a to z powodu na wzrost znaczenia komunikacji samochodami i środkami publicznymi, większe wykorzystanie maszyn ułatwiających pracę i czyniącą ją lżejszą pod względem wysiłku fizycznego.

Autorzy raportu wskazują na istotne znaczenie substytucji ilości jakością. Oznacza to wprost dostarczenie niezbędnych dla organizmu składników żywnościowych dzięki spożyciu produktów o wyższej wartości odżywczej. 

Dzięki dynamicznemu rozwojowi sieci sprzedaży i logistyki, a także sposobów przechowywania żywności mamy do czynienia z mniejszymi stratami w procesie finalnej konsumpcji żywności.

Ostatnim czynnikiem jest stosowanie różnego rodzaju diet zdrowotnych, a także rozpowszechnienie chorób wymagających stosowania rygorystycznych diet.

Wszystko to razem przekłada się zmiany zachowań żywieniowych. Co jednak istotne, spadek spożycia podstawowych produktów żywnościowych w latach 1999 – 2014 odbywał się w sytuacji silnego wzrostu cen detalicznych żywności. Tylko od 2011 do 2014 roku ceny artykułów spożywczych były średnio 53 proc. wyższe niż w latach 1999 – 2001. Ogólny wzrost cen konsumpcyjnych wyniósł w tym okresie 44,5 proc., co oznacza, że żywność drożała bardziej niż inne kategorie. Z drugiej jednak strony, jak podkreślają autorzy badania, wzrost dochodów z nawiązką rekompensował wzrost cen. Realny dochód dyspozycyjny w ciągu ostatnich 15 lat wzrósł o blisko 140 proc.

Od 1999 do 2014 roku wyraźnie spadło miesięczne spożycie na osobę w gospodarstwach domowych wielu kategorii żywności. O 42,1 proc. spadło spożycie pieczywa. Konsumpcja ziemniaków spadła o 49,6 proc., mleka o 43,5 proc., a mąki o 39,2 proc.

Istotny wzrost odnotowano natomiast w przypadku wysokogatunkowych wędlin (o 55,8 proc.), makaronu (15,6 proc.), a także soków (19,4 proc). Polscy konsumenci dużo chętniej piją wodę, której spożycie zwiększyło się o 312,9 proc. Konsumpcja czekolady zwiększyła się od 1999 roku aż o 150 proc. Rośnie także spożycie ryb (8,1 proc.).

Raport został opracowany m.in. na podstawie badania przeprowadzonego na zlecenie Banku BGŻ BNP Paribas przez GfK, danych Głównego Urzędu Statystycznego oraz FAO.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH