Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spowolnienie skurczyło eksport żywności

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 12-01-2010, 06:31
Spowolnienie skurczyło eksport żywności

Zdaniem ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w ubiegłym roku, wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych, mogła się skurczyć o blisko 9 proc. i wyniosła ok. 10,4 mld euro. Oznacza to, że po raz pierwszy po wejściu Polski do Unii Europejskie naszym producentom nie udało się zwiększyć eksportu - informuje Rzeczpospolita.

Zdaniem ekspertów spadek eksportu w ubieglym roku jest spowodowany niższymi cenami na światowych rynkach oraz mniejszym popytem i przez kryzys.

Jak informuje Rzeczpospolita najbardziej dotknęło to przetwórców mleka. Zdaniem specjalistów eksport produktów mleczarskich mógł się zmniejszyć o jedną czwartą. Zagraniczna sprzedaż Polmleku spadła o ok. 5 proc.

Od stycznia do października sprzedaż polskich produktów żywnościowych do Niemiec spadła o 15 proc., do Wielkiej brytanii o ponad 13 proc. i o około 9 proc. do Czech. Skutki kryzysu odczuły także firmy handlujące z krajami bałtyckimi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH