REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sprzedaż bezpośrednia nie stanowi zagrożenia dla branży handlowej

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-10-2015, 14:51
Sprzedaż bezpośrednia nie stanowi zagrożenia dla branży handlowej
Piotr Grauer, dyrektor w dziale doradztwa transakcyjnego KPMG w Polsce

Sprzedaż bezpośrednia przetworzonych płodów rolnych przez rolników nie stanowi większego zagrożenia dla branży handlowej – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Grauer, dyrektor w KPMG. Od 2016 roku polscy rolnicy będą mogli sprzedawać przetworzone produkty rolne.

REKLAMA

Sprzedaż bezpośrednia to sposób na skrócenie łańcucha pośredników między producentem rolnym, a konsumentami. Może być szczególnie interesująca dla klientów, którzy poszukują nie tyle dobrej ceny, co nie zunifikowanego produktu o lokalnym charakterze.

- Pojawiają się już takie kanały dystrybucji w Polsce, wpierane sprzedażą internetową. Nie stanowi ona jednak większego zagrożenia dla branży handlowej, gdyż trudno znaleźć model, w którym mogłaby ona osiągnąć znaczącą skalę – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Grauer, dyrektor w KPMG.

- Taka sprzedaż bezpośrednia może być domeną małych i średnich producentów rolnych, zaś duzi producenci są nastawieni na produkcję towarową, gdzie odbiorcami są międzynarodowi traderzy lub duzi przetwórcy, a nie konsumenci – dodaje.

Rolnicy i członkowie ich rodzin będą mogli sprzedawać nie tylko płody rolne, ale i przetworzone produkty bez konieczności zakładania działalności gospodarczej. Uchwalona w kwietniu ustawa o sprzedaży bezpośredniej wejdzie w życie 1 stycznia 2016 r.

Na razie rolnicy nie mogą legalnie sprzedawać przetworzonej żywności, np. serów, kiełbas czy dżemów, a jedynie produkty nieprzetworzone. Aby sprzedawać przetworzone wyroby muszą zarejestrować działalność gospodarczą.

Rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty tylko we własnych gospodarstwach lub na niezadaszonych targowiskach, bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej, i dalej pozostaną ubezpieczeni w KRUS.

Rozszerzone możliwości sprzedaży bezpośredniej dają szanse głównie mniejszym gospodarstwom rolnym, które ze względu na niewielką produkcję i małe dochody mają trudności w funkcjonowaniu na rynku.

Rolników nie będzie obowiązywała kwota wolna od podatku, ale limit obrotów, od którego płacony podatek ryczałtem. W ramach tego podatku w wysokości 2 proc. będą mogli sprzedawać przetworzone produkty do wartości 150 tys. euro w ciągu roku.

Piotr Grauer będzie prelegentem podczas VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Forum odbędzie się w dniach 4-5 listopada br. w Hotelu Sheraton w Warszawie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH