Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sprzedaż bezpośrednia nie stanowi zagrożenia dla branży handlowej

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-10-2015, 14:51
Sprzedaż bezpośrednia nie stanowi zagrożenia dla branży handlowej
Piotr Grauer, dyrektor w dziale doradztwa transakcyjnego KPMG w Polsce

Sprzedaż bezpośrednia przetworzonych płodów rolnych przez rolników nie stanowi większego zagrożenia dla branży handlowej – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Grauer, dyrektor w KPMG. Od 2016 roku polscy rolnicy będą mogli sprzedawać przetworzone produkty rolne.

Sprzedaż bezpośrednia to sposób na skrócenie łańcucha pośredników między producentem rolnym, a konsumentami. Może być szczególnie interesująca dla klientów, którzy poszukują nie tyle dobrej ceny, co nie zunifikowanego produktu o lokalnym charakterze.

- Pojawiają się już takie kanały dystrybucji w Polsce, wpierane sprzedażą internetową. Nie stanowi ona jednak większego zagrożenia dla branży handlowej, gdyż trudno znaleźć model, w którym mogłaby ona osiągnąć znaczącą skalę – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Grauer, dyrektor w KPMG.

- Taka sprzedaż bezpośrednia może być domeną małych i średnich producentów rolnych, zaś duzi producenci są nastawieni na produkcję towarową, gdzie odbiorcami są międzynarodowi traderzy lub duzi przetwórcy, a nie konsumenci – dodaje.

Rolnicy i członkowie ich rodzin będą mogli sprzedawać nie tylko płody rolne, ale i przetworzone produkty bez konieczności zakładania działalności gospodarczej. Uchwalona w kwietniu ustawa o sprzedaży bezpośredniej wejdzie w życie 1 stycznia 2016 r.

Na razie rolnicy nie mogą legalnie sprzedawać przetworzonej żywności, np. serów, kiełbas czy dżemów, a jedynie produkty nieprzetworzone. Aby sprzedawać przetworzone wyroby muszą zarejestrować działalność gospodarczą.

Rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty tylko we własnych gospodarstwach lub na niezadaszonych targowiskach, bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej, i dalej pozostaną ubezpieczeni w KRUS.

Rozszerzone możliwości sprzedaży bezpośredniej dają szanse głównie mniejszym gospodarstwom rolnym, które ze względu na niewielką produkcję i małe dochody mają trudności w funkcjonowaniu na rynku.

Rolników nie będzie obowiązywała kwota wolna od podatku, ale limit obrotów, od którego płacony podatek ryczałtem. W ramach tego podatku w wysokości 2 proc. będą mogli sprzedawać przetworzone produkty do wartości 150 tys. euro w ciągu roku.

Piotr Grauer będzie prelegentem podczas VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Forum odbędzie się w dniach 4-5 listopada br. w Hotelu Sheraton w Warszawie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH