Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sprzedaż bezpośrednia po zmianie przepisów finansowych?

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl
  • Data: 16-01-2015, 20:51

W gospodarstwach rolniczych powstaje żywność wysoko przetworzona? Czy domagając się zgody na sprzedaż bezpośrednią w gospodarstwach rolnicy chcą sprzedawać zupy? Tak wynika z wypowiedzi przedstawiciela Ministerstwa Zdrowia, wygłoszonej wczoraj w Sejmie.

Pytanie w tej sprawie zadały wczoraj posłanki Dorota Niedziela i Krystyna Sibińska z Klubu Parlamentarnego Platforma Obywatelska.

- Już ponad dwa lata trwają prace konsultacyjne ze stroną społeczną, rolnikami oraz zainteresowanymi dotyczące projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie sprzedaży bezpośredniej - mówiła poseł Dorota Niedziela, kierująca podkomisją nadzwyczajną do spraw zmian legislacyjnych dotyczących sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych, powołaną 21 marca 2013 r. przez KRiRW. - Projekt ten ma za zadanie ułatwić rolnikom sprzedaż bezpośrednią produktów z małych gospodarstw. Tocząca się w tej sprawie dyskusja jednoznacznie wykazuje, iż wprowadzenie rozporządzenia znacznie ułatwi sprzedaż produktów rolnych w małych gospodarstwach. Jest to sprawa, której nie można bagatelizować i nadal odwlekać, ponieważ konkretne rozwiązania w tej dziedzinie są oczekiwane nie tylko przez rolników, ale również przez ich potencjalnych odbiorców, czyli znaczną część społeczeństwa. Prowadzone od marca 2013 r. prace doprowadziły do przedstawienia projektu, ale stanowisko resortu wydaje się niejasne i niejednoznaczne w związku z wydaną opinią Ministerstwa Spraw Zagranicznych. W związku z powyższym chcemy zadać panu ministrowi następujące pytania: Na jakim etapie znajduje się ww. sprawa? Jakie jest stanowisko Ministerstwa Zdrowia w stosunku do projektu? Jakie jest stanowisko wobec niebrania pod uwagę opinii Ministerstwa Spraw Zagranicznych, które nie blokuje przesłania tegoż rozporządzenia do punktu konsultacyjnego i derogacji w Unii Europejskiej?

Odpowiedzi udzielił podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia Igor Radziewicz-Winnicki:

- Ideą, dla jakiej stworzono przepisy gwarantujące bezpieczeństwo sanitarne żywności, którą konsumują obywatele Unii Europejskiej, jest zagwarantowanie najwyższych możliwych standardów bezpieczeństwa żywności. Czyni się to poprzez wprowadzenie takich przepisów, by wszędzie, na każdym etapie produkcji żywności, gdzie istnieje potencjalne ryzyko jej skażenia albo wytworzenia takiej, która mogłaby być niebezpieczna, wdrażano standardy pozwalające na utrzymywanie wysokiej jakości nadzoru nad całym procesem produkcji. To dlatego od lat obowiązuje unijne rozporządzenie nr 852, które dokładnie wytycza standardy jakości, wskazuje, jakie procedury mają być zachowane, jakie muszą być powierzchnie, jakie są normy produkcji żywności przetwarzanej, czyli takiej, której produkcja jest złożonym procesem technologicznym, a zatem niesie ze sobą ryzyko powstania wady jakościowej na każdym z etapów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 010) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH