Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sprzedaż bezpośrednia rolników to sposób na skrócenie łańcucha

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-10-2015, 14:23
Sprzedaż bezpośrednia rolników to sposób na skrócenie łańcucha
Piotr Grauer, dyrektor w dziale doradztwa transakcyjnego w KPMG w Polsce

Sprzedaż bezpośrednia rolników to sposób na skrócenie łańcucha pośredników – uważa Piotr Grauer, dyrektor w KPMG. Od 2016 roku polscy rolnicy będą mogli sprzedawać nie tylko płody rolne, ale i przetworzone produkty rolne.

- Sprzedaż bezpośrednia to dobry sposób na skrócenie łańcucha pośredników między producentem rolnym, a konsumentami – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Grauer, dyrektor w KPMG.

- Może być ona szczególnie interesująca dla klientów, którzy poszukują nie tyle dobrej ceny, bo ta niekoniecznie będzie najniższa w tym systemie, co produktu o lokalnym charakterze, nie zunifikowanego – dodaje.

Rolnicy i członkowie ich rodzin będą mogli sprzedawać nie tylko płody rolne, ale i przetworzone produkty bez konieczności zakładania działalności gospodarczej. Uchwalona w kwietniu ustawa o sprzedaży bezpośredniej wejdzie w życie 1 stycznia 2016 r.

Na razie rolnicy nie mogą legalnie sprzedawać przetworzonej żywności, np. serów, kiełbas czy dżemów, a jedynie produkty nieprzetworzone. Aby sprzedawać przetworzone wyroby muszą zarejestrować działalność gospodarczą.

Rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty tylko we własnych gospodarstwach lub na niezadaszonych targowiskach, bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej, i dalej pozostaną ubezpieczeni w KRUS.

Rozszerzone możliwości sprzedaży bezpośredniej dają szanse głównie mniejszym gospodarstwom rolnym, które ze względu na niewielką produkcję i małe dochody mają trudności w funkcjonowaniu na rynku.

Rolników nie będzie obowiązywała kwota wolna od podatku, ale limit obrotów, od którego płacony podatek ryczałtem. W ramach tego podatku w wysokości 2 proc. będą mogli sprzedawać przetworzone produkty do wartości 150 tys. euro w ciągu roku.

Piotr Grauer będzie prelegentem podczas VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Forum odbędzie się 4-5 listopada br. w Hotelu Sheraton w Warszawie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • gaba 27-10-2015, 11:53:
Po wejściu w życie nowych przepisów rolnicy dalej nie będą mogli sprzedawać dżemów, ostatnie rozporządzenie ministra rolnictwa dotyczy tylko!!! przetworzonych produktów odzwierzęcych, więc serów i kiełbas owszem, ale nie dżemów, chlebów czy np. pierogów! Z roślinnych produktów przetworzonych jedynie kiszone ogórki i kiszona kapusta mogą być zbywane w sprzedaży bezpośredniej. Pani autorka powinna uzupełnić swoją wiedzę!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH